Vstala Primorska!

15. septembra smo praznovali slovenski državni praznik Dan vrnitve Primorske k matični domovini. Učenci višjih razredov so tekom dopoldneva pripovedovali o tem prazniku vsem učencem šole. Pripravili so učne ure, dramske prizore, učne liste in predvajali video posnetke.

Dan vrnitve Primorske k matični domovini obeležujemo 15. septembra, ko je bila leta 1947 uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo. Tako je takratna Jugoslavija in s tem tudi Sloveniji dobila nazaj velik del Primorske, ki je bila prej priključena Italiji.

Praznik smo zaokrožili s skupno pesmijo. Vsi učenci in učitelji šole smo zapeli slovensko rodoljubno pesem Vstala Primorska, ki je tudi neuradna himna vseh Primorcev. Na harmoniki nas je spremljal sedmošolec Martin Rojc.

Pesem je nastala februarja 1944. Avtor Lev Svetek-Zorin je bil v kurir v Križni gori nad Colom, opazoval je Vipavsko dolino in Kras, kjer je dobil navdih za pesem. Pesem je uglasbil Rado Simoniti. Razširila se je prav zaradi zatiranja primorskih Slovencev in narodnega boja proti fašizmu.

Vstala Primorska!

Manca Muha, Maja Volk

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost