Delavnice za ureditev šolskega parka

Predstavniki šole (na sliki Dekleva Darinka, Karmen Šepec, Frank Vera ) in šolskega sklada (Andrej Bergoč), predstavnici vrtca (Ingrid Fatur in Anja Bembič) in sodelavke društva Re-generacija smo se prvič sestali  se 3. septembra 2015. Ogledali smo si teren, povedali želje in pričakovanja, kako bi lahko izkoristili nepozidano zemljišče za našo šolo in športno dvorano.Slika skupine za park
Spoznali smo oz. opozorile so nas, da vodo, ki nam zdaj nagaja,  lahko udomačimo in z njo obogatimo park (za zalivanje, umivanje, imamo mlako in žabe). Ne bi smeli zanemariti tudi obilja deževnice, ki se preliva po strehah naših šolskih stavb in se brez koristi izliva v kanalizacijo. Priznam, da na to nismo še pomislili. Ideja je dobra, o večjih posegih pa lahko le sanjamo.
Predstavnici vrtca sta se strinjali z idejo o skupnem parku, vendar se bodo našim prizadevanjem pridružili kasneje, ko se bodo vselili v novozgrajene prostore ob šoli.
Skupina Re-generacija je organizirala delavnice za mladostnike in posebej za zainteresirane odrasle (zaposlene, starše, klube), ki bodo kot predstavniki uporabnikov dali svoje ideje, predloge in želje. Takole so ga doživljale naše učenke:

6. 11. 2015 so bile na šoli organizirane delavnice za ureditev šolskega parka. Povabljeni smo bili nadarjeni učenci in predstavniki šolske skupnosti.

Zbrali smo se ob  10.15 v učilnici matematike. Sodelovali so tudi Katarina Dekleva iz društva Regeneracija in Marko ter Ana iz servisa 8.

Najprej smo se odpravili ven. Igrali smo se igrico za ogrevanje, nato pa smo si natančneje ogledali prostor, kjer naj bi stal park.

Ko smo se vrnili v učilnico, smo v skupinah sestavili idejni načrt. Na post-it listke smo napisali ideje in možnosti, nato pa smo jih razvrstili v kategorije: igrala, športne dejavnosti, čebelarstvo, sadni in zeliščni vrt ter učilnica na prostem.

Po odmoru si je vsak učenec izbral njemu najljubšo kategorijo. V nastalih skupinah smo glasovali za najboljše ideje in ostale izločili. Nato smo narisali skico ter jo prenesli na pomanjšan tloris šole. Z njim smo si pomagali pri izdelavi makete. Maketo smo izdelali iz različnih materialov: plastelin, dasmasa, slamice, volna, lepenka, zobotrebci itd.

Delavnice smo končali ob 12.50.

Popoldne so potekale še delavnice za zainteresirane predstavnike učiteljev in staršev. Popoldanskih delavnic sta se udeležili tudi predstavnica nadarjenih učence in predstavnica šolskega sveta. Predstavili sta zamisli učencev in načrte, ki smo jih izdelali. Udeleženci so sestavili proračun in načrt.

Izdelani plakati in makete so na ogled po vsej naši šoli.

Več slik najdete v fotogaleriji.

Maja Volk, Lana Božič, Špela Čekada, Manca Muha, 6. a in 6. b

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost