Varno s soncem

Dejavnosti  izvajamo  med in po pouku preko celega šolskega leta, vključno s šolo v naravi. Najizrazitejše pa ravno  pred in med bivanjem v šoli v naravi. V projekt so vključeni učenci razredne stopnje in prilagojenega programa.

Starše in učence ozaveščamo o  problematiki UV sevanja in o primerni zaščiti pred sončnimi žarki. Hkrati ustvarjamo  primerne pogoje  in učence vzpodbujamo  k udejanjenju osvojenih znanj glede načinov zaščite v praksi.

Na delavnicah in predavanjih preventivna medicinska sestra seznanja učence o varni zaščiti pred soncem, varno pred klopi, kaj je UV sevanje, o vplivu UV sevanja na zdravje ljudi, kakšna so zmotna prepričanja o zagoreli koži, kaj je v resnici res, kdaj in kakšne aktivnosti na prostem izvajamo, kdaj se umaknemo v senco, kakšna so primerna oblačila in pokrivala in kako je najbolj priporočeno zaščititi kožo, kadar je neizogibno izpostavljena soncu.

Skupaj z učenci se pogovarjamo ob knjižici Varno s soncem, kaj je ultravijolično sevanje, kako ustrezno poskrbim za svoje zdravje. Kar nekaj besed namenjamo kako organiziramo dejavnosti zunaj in kako poskrbimo za pravilno zaščito pred soncem. Učence skušamo  naučiti zavestnega opazovanja sprememb v okolju, predvsem opazovanje lastne sence ter jih naučiti pravilne izbire ustrezne zaščite kože in da se je potrebno zaščititi pred UV žarki tudi pri planinarjenju, v gorah, tudi ob oblačnih dneh, pa tudi, da je uporaba solarija za človeško kožo škodljiva. Posebej smo poudarili zaščito oči.

Projekt se izvaja s sodelovanjem Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Nazaj na projekti.