Na Gorenjskem, kjer gore so …

Osmošolci so torek, 19. 4. , preživeli med raziskovanjem Gorenjske. Spoznavali so kraje, zgodovino in literaturo. Svoje vtise so strnili tako:

ŠKOFJA LOKA

Naprej smo obiskali Loški muzej v Škofji Loki, kjer nam je vodička pripovedovala o zgodovini samega mesta. Videli smo maketo mesta, zgodovinske najdbe ipd. Tam smo tudi spoznali življenje slikarja Ivana Groharja in pisatelja Ivana Tavčarja.

VRBA

Po obisku Škofje Loke, smo odšli v Vrbo, kjer smo obiskali rojstno hišo Franceta Prešerna. Ko smo prišli, je bil tam vodič Janez. Pripovedoval nam je na humoren način, s čimer si je zagotovil večjo pozornost in poskrbel za dobro počutje obiskovalcev. Ogledali smo si nekaj originalnih predmetov iz Prešernovega doma, nato pa si hišo tudi ogledali. Najbolj so nas zabavale smešne izjave našega vodiča: “Povsod rečemo pegla, peglzen, pigla, pigl, nato pa se najde Ljubljančan, ki reče likalnik.” Prešernove kroglice pa je opisal takole: “Odviješ, daš v usta, sploh niso dobre – Odlične so!”

DOSLOVČE

Obiskali smo rojstno hišo Franca Saleškega Finžgarja. Uživali smo ob pogledu na Triglav. Prijazna vodička nam je predstavila Finžgarjevo življenje, prebrali smo tudi nekaj odlomkov njegovih del. Ogledali smo si notranjost hiše in gospodarsko poslopje.

BLED

Po obisku Finžgarjeve rojstne hiše smo se odpravili še na Bled. Tam smo preživeli nekaj prostega časa. Nekateri so si kupili znamenite blejske kremšnite, drugi so se sprehajali ob jezeru in gledali labode. Videli smo veliko turistov, ki so se sprehajali po sončnem vremenu.

KROPA

Na Kropi smo obiskali staro kovačnico žebljev (Vice). Dobili smo zelo prijaznega vodiča, ki nam je lepo predstavil zgodovino kovačev. Tam so izdelovali 127 vrst žebljev. Na žalost teh ne izdelujejo več, saj so to delo prevzeli stroji. Pokazal nam je tudi, kako so se izdelovali najmanjši žeblji, kar smo lahko tudi sami poskusili. Obiskali smo tudi muzej sredi vasi. Muzej se je zanimiv, saj smo videli vse vrste žebljev, spoznali življenje družin v tistem času. Vodička nam je pokazala tudi češko lajno, ki jo je nekoč morala imeti vsaka oštarija.

Učenci 8. b

IMG_2168

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost