V muzeju krasa

7. 4. 2017 smo odšli raziskovat muzej krasa.

V muzeju sta nas že pričakala vodiča in nas pripeljala v prostor, kjer smo se usedli in pojedli malico. Nato smo se razdelili v dve skupini.

Naš razred je najprej odšli k vodiču Primožu, kjer smo si ogledali okostje medveda, ki je živel v jami. Izvedeli smo tudi podatek, da je bil medved rastlinojedec. Ogromnih prvih dveh zobov pa ni imel za trganje mesa, temveč za osvajanje medvedk. Tisti medved, ki je imel večje in lepše sprednje zobe, tisti je prej dobil punco. Nato nam je vodič pokazal dva jelenova rogova. Eden je bil fosil, drugi pa je bil njegov odlitek. Tudi mi smo poskusili narediti takšne odlitke. Najprej smo naredili posebno zmes za palačinke, ki smo jo nato zlili v modele. Medtem, ko se je tekočina trdila, smo mi vsak vzeli že en odlitek in ga pobarvali. Nekateri so barvali tako, da je bilo videti kot, da je odlitek pravi, drugi pa so se prepustili domišljiji.

Nato smo se zamenjali z b razredom. Vodička Tina nas je odpeljala v prvo nadstropje muzeja, kjer smo se igrali igro. Na kartah so bile uganke, ki smo jih drugi morali rešiti, spodaj pa je pisala tudi številka sobe, ki smo jo morali poiskati. V eni od sob smo delali poskus s kislino in topljenjem kamnin. V drugi sobi smo izvedeli, kako je iz morja nastalo kopno in še veliko različnih stvari. Na koncu pa smo si ogledali kratek film o jamarstvu, s povečevalnim steklom in mikroskopom opazovali drobne živali in hodili po vodi. Hoja po vodi pa ni bila takšna, da bi se zmočili, saj smo bili na trdnih tleh.

Bil je že čas za odhod. Vzeli smo svoje pobarvane fosile, se poslovili in naš čudovit dan se je končal.

Trakoštanec Naja, 5. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost