Berimo.si na OŠ Antona Žnideršiča

Noč knjige je mednarodni dogodek, ki ga na svetovni dan knjige, 23. aprila, v Sloveniji organizirajo različni partnerji skupaj z založbo in festivalom Sanje in vključuje vse generacije. Organizatorji so za moto letošnjega projekta izbrali verze Ivana Cankarja: Oj to je sončen,/ krasen dan,/ kot ni bil še nikdar;/ nikdar tako veselo še/ sijal ni sonca žar./ Ne, to je noč, viharna noč,/ ves svet grozi teman;/ le v srcu mojem dan žari,/ ljubezni jasen dan.

Literarno društvo Ilirska Bistrica se projektu pridružuje že nekaj let. Letos smo že drugo leto zapored izbrali za prizorišče večnamenski prostor na OŠ Antona Žnideršiča in tam skupaj z osnovnošolci preživeli čisto poseben večer. Zbralo se je kar enaindvajset učencev, petnajst šestošolcev in šest osmošolk, ter šest članov literarnega društva. Kar polovica vseh učencev se je pripravila na branje; večina je prebrala lastno zgodbico, bodisi domišljijsko pripoved bodisi detektivsko zgodbo; nekateri pa so predstavili odlomek iz svoje najljubše knjige. Prav vsi so nastopili pogumno, samozavestno in poslušalce spravili v dobro voljo z zanimivimi pripovedmi; nekatere od njih so nas tudi nasmejale. Srečanje so popestrili tudi odrasli, ki so večinoma brali lastne zgodbe ali pesmi.

Najbolj vztrajni smo bili skupaj skoraj tri ure; vmes je bilo seveda nekaj odmorčkov za prigrizek, pijačo in kramljanje. Na koncu so vsi zatrdili, da jim je bilo lepo in da se drugo leto na ta dan spet snidemo.

Več fotografij

Helena Pirih Rosa

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost