Onesnaževanje gozda

Novinarji OŠ Antona Žnideršiča sodelujejo pri projektu Eko šole Mladi poročevalci za okolje. Med drugim so pripravili fotoreportažo o onesnaženosti gozda.

Avtorji fotografij: Hana Logar, Maruša Bizjak, Teja Derenčin, Maja Primc, OŠ Antona Žnideršiča,

starostna kategorija 13-14 let, mentor: Anja Hofman

Okoljski problemi: Onesnaževanje gozda

Onesnaženost gozdov je dandanes velik problem. Kljub ozaveščenosti o onesnaženosti se še vedno ne zavedamo, kakšen pomen imajo čisti gozdovi za vsa živa bitja. V Sloveniji gozd prekriva kar 60 % površja (po poraščenosti gozdov smo 3. v Evropi, za Švedsko in Finsko). Plastika je velik problem za naše okolje. Ljudje se ne zavedamo, da z eno odvrženo vrečko zelo onesnažimo naravo. Plastika se razkraja 450 let, v morju pa tudi dlje. Slovenec letno porabi okoli 150 do 300 nakupovalnih vrečk.

Slika 1 (Hana Logar): Tudi če vrečke zavržemo tja, kjer mislimo, da ne bo onesnaževala narave, lahko veter smeti odnese v naravo. Slikano v Jasenu.

Slika 2 (Teja Derenčin): Neprimerni odpadki se večrat znajdejo v naravi. V naravi se pločevinka razkraja od 200 do 500 let. Slikano v bližini slapa Sušec.

Slika 3 (Maja Primc): V gozdovih na poti proti Črnim njivam se pojavljajo tudi kupi oblek, torb in drugih raznih odpadkov, ki jih za sabo puščajo migranti. Redni obiskovalci narave in gozdov večkrat naletijo na tovrstne odpadke.

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost