Izdelaj si papirnatega zmaja!

Učenci OPP vabijo: IZDELAJ SI PAPIRNATEGA ZMAJA!

Za izdelavo zmaja potrebujete:

– škarje,
– svinčnik in barvice,
– ravnilo,

– palice (lesene paličice za ražnjiče ali bambusove paličice),
– lepilo (lahko tudi lepilni trak ali silikonsko lepilo),
– peki papir ali tanko platno,

– barvni papir,
– vrvico.

Postopek izdelave

1. Potrebujete dve paličici – mi smo uporabili kar lesene paličice za ražnjiče oz. bambusove, ki smo jim odrezali ošiljeni konici. Na konca obeh paličic nato vrežite zarezo, v katero boste kasneje zataknili vrvico. Nato paličici prekrižajte, vendar ne na sredini, vodoravno palico namestite nekoliko višje, pri tem pa pazite, da bosta tvorili pravi kot. Sedaj prekrižani del prevežite z vrvico, vse skupaj pa učvrstite z lepilom. Svetujemo vam, da uporabite silikonsko lepilo, če pa ga nimate, bo zadostoval lepilni trak.

2. Sedaj potrebujete vrvico – če boste uporabili paličice za ražnjiče, ne bo nič narobe, če uporabite kar sukanec, v kolikor pa ste se lotili izdelave z debelejšimi palicami, potrebujete tudi močnejšo vrvico.

V zarezo paličice (vrhnji del križa) zataknite vrvico, jo ovijte in učvrstite z zanko in lepilom. Nato napeljite vrvico do prečne paličice in ponovno učvrstite točko preveza. Nadaljujte do preostalih dveh paličic in zaključite na mestu, kjer ste začeli, tako da boste okrog križa oblikovali romb.

3. Tako, izdelali ste ogrodje zmaja. Preprosto, kajne? Sedaj potrebujete papir ali platno. Uporabite lahko peki papir, barvni kolaž ali rjavo vrečko, v kateri vam prodajalka postreže kruh.

Ogrodje sedaj položite na papir in s svinčnikom narišite obris zmaja. Nato s pomočjo ravnila narišite približno dva centimetra okrog obrisa vzporedne črte in nastali romb izrežite. Sedaj položite ogrodje zmaja na romb in čez okvir prepognite stranice papirja. Izrežite zareze pri konicah križa in robove papirja prelepite čez vrvico.

4. Veste, kaj še potrebuje zmaj? Rep! Za rep potrebujete vrvico in barvne pentlje. Vrvico prilepite na spodnji del zmaja, nato pa se lotite izdelave pentljic. Svetujemo vam, da izdelate kar vse hkrati, saj bodo tako enakomerno oblikovane. Koščke različnega barvnega papirja zložite v kupček in nato izrežite pentljo. Nato jih drugo za drugo prilepite na vrvico.

5. Da bo vaš zmaj lahko poletel, potrebujete še eno vrvico. En konec pritrdite na zgornji del (notranja stran) križa, drugega pa na spodnji del. Na sredino vrvice nato privežite še daljšo vrvico, ki jo boste uporabili za spuščanje zmaja. Da se vam daljša vrvica ne bo zavozlala, jo navijte na manjšo paličico ali košček kartonskega papirja.

6. Sedaj so na vrsti mali umetniki. Papirnatemu letalcu narišite oči, nos in usta oziroma ga poslikajte tako, kot vam je najbolj všeč.

Juhuhu, izdelali ste čisto pravega papirnatega zmaja! Verjemite, da boste navdušeni tudi vi, ko ga bo veter ponesel v nebo. Ob tem se lahko naučite še pesmico Otona Župančiča Daj – zmaj.

Mentorici Karla Đurković in Irena Muha

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost