Vedre bližine med nami

Letošnje tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje je za vse učence osnovnih in srednjih šol potekalo pod skupnim naslovom Vedre bližine med nami. V letu karantenskih odsotnosti, občasnega šolanja na daljavo, hibridnega pouka in vsega drugega, kar je povezano z boleznijo, ki še vedno vztraja med nami, je prav bližina to, kar najbolj potrebujemo. Prijetna, vedra bližina med ljudmi, ki svoj čas posvečajo drug drugemu in s tem gradijo medsebojne odnose, je to, kar naši učenci najbolj potrebujejo. In večkrat tudi najbolj pogrešajo. Literatura, določena za branje najstnikom, je ponujala razmislek o pomenu medčloveških odnosov – odnosov med vrstniki, v družini in med odraslimi, ki pa niso vedno taki, kot bi si želeli. Življenjske situacije, v katerih se odraščajoči otroci znajdejo, so marsikdaj tudi stresne in prav veder, pozitiven pristop jim lahko pomaga, da težave lažje prebrodijo.

Mentorice Cankarjevega tekmovanja smo se z učenci, ki so v veliki meri sami izražali željo in voljo po branju ter pogovoru, v živo in na daljavo poglabljale v predlagana besedila. Petošolci so brali zbirko zgodb iz družinskega in šolskega življenja Nataše Konc Lorenzutti Kakšno drevo raste iz mačka, učenci in učenke 6. in 7. razreda so se poglabljali v zabavne Predpravljice in popovedke Andreja Rozmana Roze in ob Jurčičevem letu v njegovo Kozlovsko sodbo v Višnji Gori, osmošolke in devetošolke pa so brale problemski roman Nataše Konc Lorenzutti Gremo mi v tri krasne.

Na šolskem tekmovanju, ki smo ga izvedli novembra 2021, je sodelovalo 27 učencev od 5. do 9. razreda. Za učence predmetne stopnje je bilo tekmovanje organizirano na daljavo, medtem ko smo za učence nižjih razredov tekmovanje organizirali v šoli. Žal se ga zaradi karanten in pouka na daljavo kar nekaj učencev ni moglo udeležiti, kljub vsemu pa smo z rezultati zelo zadovoljni.

Bronasto priznanje so priznanje:

Tekmovalec/-kaRazredMentorica
Zala Prosen5. bNadja Jagodnik
Filip Jelinčič5. bNadja Jagodnik
   
Maj Tomšič Vujkovič6. bHelena Pirih Rosa
Zoya Brne6. bHelena Pirih Rosa
Mark Valenčič6. aHelena Pirih Rosa
   
Zala Mavrič7. aHelena Pirih Rosa
Maša Šestan7. aHelena Pirih Rosa
Zarja Rojc7. aHelena Pirih Rosa
   
Tajda Ličan8. aGabriela Boškin Blokar
Eneja Ozbič Primc8. bGabriela Boškin Blokar
 Hana Potepan 9. b Gabriela Boškin Blokar

Že decembra 2021 je bilo prav tako na daljavo organizirano regijsko tekmovanje za Cankarjevo priznanje, udeležili sta se ga učenki Hana Potepan in Tajda Ličan. Obe sta se odlično odrezali in osvojili srebrno priznanje, Hana Potepan pa je dosegla tudi najvišje število točk v regiji in bila uvrščena na državno tekmovanje.

Za sodelovanje na državnem tekmovanju so učenci prebrali še roman Janje Vidmar Elvis Škorc, genialni štor, izvedeno je bilo na daljavo februarja 2022. V konkurenci najboljših učencev je Hana Potepan osvojila srebrno priznanje na državnem tekmovanju in s tem dokazala, da je odlična bralka, ki zna o literaturi poglobljeno razmišljati in o njej tudi razmišljujoče pisati.

Vsem tekmovalcem in tekmovalkam ter njihovim mentoricam iskreno čestitamo za uspehe, zahvaljujemo se za trud in vztrajnost ter jim želimo, da bi bil njihov vsakdan prežet z vedrostjo in bližinami najdražjih.

                                                                                   Gabriela B. Blokar,

                                                                                    vodja Cankarjevega tekmovanja

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost