Obisk knjižnice Makse Samsa

Učenci 5. a in 5. b razreda smo v četrtek, 21. aprila 2022, obiskali Knjižnico Makse Samsa.

Najprej nas je sprejela in pozdravila direktorica mag. Damijana Hrabar, spregovorila je nekaj besed o knjižnici in nam povedala, kaj so za nas pripravili na ta dan. Nato smo se učenci obeh razredov razdelili v dve skupini.

Nas je v prvem nadstropju knjižnice, v študijski čitalnici, pričakala bibliotekarka Katarina. V sodelovanju z našo učiteljico Damjano sta pripravili prav posebno učno uro. Ponovili smo znanje o prazgodovini in se pogovarjali o najdbah na Ljubljanskem barju. Zanimivost je najstarejše leseno kolo z osjo na svetu – staro približno 5200 let. Bibliotekarka nam je predstavila še pisatelja Sebastijana Preglja in njegovo knjigo Deček Brin na domačem kolišču iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe.

Deček Brin nas je popeljal več kot 5000 let nazaj v zgodovino.  Spoznali smo, kako so živeli koliščarji. Ti so živeli na koliščih na jezeru, to je današnje Ljubljansko barje. Spoznali pa smo tudi zgodovino pisave. V prazgodovini so pisali oz. risali na stene, znanje so širili s pripovedovanjem. Kasneje so začeli pisati na glinene tablice, potem so iznašli papir. Danes, v moderni dobi, pa zapisujemo na računalnike in tudi beremo preko računalnika, pametnih telefonov in bralnikov.

Bibliotekarka Katarina nas je za zaključek ure povabila, da si lahko zgodbo o dečku Brinu preberemo na računalniku, bralniku, tablici ali pa pametnem telefonu, saj je dostopna v e-obliki. V Knjižnici Makse Samsa imajo namreč za izposojo poleg tiskanih knjig tudi knjige v e-obliki in sicer v e-knjižnici Biblos.

Ob koncu obiska smo vsi učenci dobili darilo – knjižno kazalko, direktorica pa nam je razdelila še sladko presenečenje.

Luka Vrh, 5. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost