Slikanica Povodni mož z ilustracijami Nine Stanič

Osnovna šola Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica je prostor, v katerem sobivamo in ustvarjamo različne generacije, kjer odmeva vrvež in se stika neskončni potencial raznolikosti vseh, ki vanj vstopamo. Pred očmi zaposlenih se učenci razvijajo in tudi z našimi spodbudami uresničujejo svoje sposobnosti, talente in vrline. Ko se v ravno pravšnji meri prepletejo interesi, nadarjenost in volja učenca ter učitelja, lahko ustvarjanje poprime obliko, ki presega trenutni čas in je vredna, da jo pokažemo širšemu krogu ljudi.

mag. Ines Piljić, ravnateljica

V sklopu praznovanja tridesetletnice naše šole je nastala tudi pričujoča slikanica. Pobuda za nastanek je bila deklamacija Prešernove balade, ki je bila približana učenkinim interesom, željam, potrebam ter nadarjenosti. Slednjo je bilo težko spregledati, saj je Nina svoj odnos do videnega in slišanega raje kot ubesedila, izrazila ter izpovedala v obliki risb in skic, ki so nastajale med učnimi urami in so krasile njene zvezke, delovne zvezke ter tu pa tam tudi kakšno šolsko klop.

Učenka je deklamacijo pripravila s pomočjo gledališke tehnike, in sicer z uporabo kamišibaja. Gre za edinstveno obliko pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike oz. ilustracije so vložene v lesen oder, butaj. Pripovedovalec ali kamišibajkar ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Na koncu je nastalo štirinajst ilustracij; za vsako kitico pesmi ena. Dodali smo jim posamezne kitice balade in jih povezali v celoto – čudovito slikanico.

Ob izidu Nini Stanič želim, da bi talent negovala in ga izpopolnjevala. Naj bo ta slikanica začetek nečesa navdihujočega.

                                                                                  Tanja Hozner Volk, učiteljica slovenščine

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost