Medgeneracijsko povezovanje ob literarnih delih

Šolska knjižnica OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica že vrsto let sodeluje v projektu Medgeneracijskega branja mladinskih knjig, ki ga organizira Društvo Bralna značka v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS.

Društvo Bralna značka Slovenije želi s projektom povezati skupine mladih bralcev in odrasle bralce v istem kraju. S tem želi spodbuditi medgeneracijsko branje literature in hkrati promovirati kakovostno slovensko mladinsko literaturo. Osrednji cilji projekta je izmenjava mnenj o literaturi, primerjava osebnih izkušenj (tudi obujanje spominov), predvsem pa razvijanje medgeneracijske izmenjave mnenj in povezovanje udeležencev različnih starosti.

V letošnjem šolskem letu se je na šoli zbrala skupina bralk iz 8. razreda, ki je na medgeneracijsko branje povabila člane Literarnega društva Ilirska Bistrica in nekaj članic se je vabilu z veseljem odzvalo.

Na našem prvem druženju, ki smo ga imeli v sredo, 9. novembra, smo se pogovarjali o mladinskem romanu Janje Vidmar: Elvis Škorc, genialni štor. Roman odpira vrsto tem, ki so zanimive tako mladim kot odraslim bralcem, in udeleženke srečanja smo si imele veliko povedati. Tako mlajše kot starejše bralke so z veliko mero spoštovanja do lastnega mnenja prisluhnile druga drugi in ura in pol debate o knjigi je kar prehitro minila.

Z nestrpnostjo pričakujemo naslednje druženje, spet bomo prebrali nekaj zanimivega. Pridružite se nam!

                                                                                               Gabriela B. Blokar

                                                                            mentorica Medgeneracijskega branja

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost