Odkrivanje lepot Ilirske Bistrice z učenci prilagojenega programa

Učenci prilagojenega programa smo enega od dnevov dejavnosti posvetili našemu prelepemu kraju Ilirski Bistrici in njenim lepotam.

Iz šole Antona Žnideršiča nas je pot vodila najprej do Placa, bistriškega starega trga, kjer nas je sprejela ga. Kristina iz TIC-a Ilirska Bistrica in nam v stavbi nekdanje brivnice pokazala etnološko zbirko orodja in predmetov iz delavnice znanega bistriškega čevljarja Ludvika Peršeta. Poleg orodja in strojev so bili na ogled tudi originalni škornji, ki jih je izdelal sam Ludvik Perše. 

Ker je Ilirska Bistrica že od nekdaj poznana kot mesto mlinov in žag, nas je pot vodila do še edino ohranjenega mlina z žago – Hodnikovega mlina, ki je danes preurejen v muzejsko zbirko. Tu smo izvedeli skoraj vse o mlinarstvu in žagarstvu na Bistriškem. Najbolj nas pa  je pritegnila stara Mickina kuhinja, kjer smo prepoznavali stare kuhinjske pripomočke.

Od tu smo pot nadaljevali v Guranji kraj, staro mestno jedro, z značilnimi meščanskimi hišami na vodi. V Vencinovi hiši, kjer je danes čebelarski muzej, smo podrobno spoznali življenje in delo čebelic ter si seveda ogledali čebelarski panj AŽ.

Naša pot se je po ogledu starega mestnega jedra zaključila z malico in prelepimi vtisi, ki jih bomo v naslednjem šolskem letu nadgradili še z ogledom ostalih znamenitosti našega kraja.

V mislih pa nam še vedno odmeva stara bistriška pesem Tječe, tječe, bistra uoda …

Učiteljica Irena Muha

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost