Srebrna ekipa prve pomoči

Krožek Rdečega križa in prve pomoči smo v letošnjem letu zaokrožili z regijskim tekmovanjem. Ekipa Osnovne šole Antona Žnideršiča (Zarja Bergoč, Angelika Celin, Rebeka Mirković, Eneja Ozbič Primc, Matija Primc, Lara Torjan ter imitatorki Meta Primc in Katjuša Rojc) se je v sredo, 19. 4., odpeljala na OŠ Idrija, ki je gostila tekmovanje.

Tekmovanje je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Največji poudarek smo dali učenju veščin prve pomoči; od temeljnih postopkov oživljanja, nenadnih obolenj (npr.: astma, epileptični napadi …), imobilizacij in oskrbe krvavitev … Na vajah se s pomočjo strokovnih delavcev (Zmago Štrajn, Niki Baša, Andreja Vinšek Grilj) pripravljajo na različne scenarije in oskrbe, s katerimi so se spopadli na tekmovanju ali pa se bodo z njimi srečali v vsakdanjem življenju. Svoje znanje so nato preizkusili na tekmovanju. Preverjanja so se udeležile osnovnošolske ekipe prve pomoči 3 združenih regij: Notranjsko-kraške, Obalno-kraške in Severnoprimorske.

Učenci so se pomerili v dveh sklopih: teoretičnem, pri katerem so odgovarjali na vprašanja o Rdečem križu in prvi pomoči, ter praktičnem. V tem sklopu so svoje znanje izkazali na treh prizoriščih, na vsakem so oskrbeli dva poškodovanca. Med drugim so se preizkusili v oživljanju, oskrbi odprtega zloma goleni in zaprtega zloma roke, oparine obeh rok, električne opekline in amputaciji dlani.

Naša ekipa se je odlično odrezala, še posebej so svoje znanje izkazali na praktičnem delu, in v skupnem seštevku osvojila 2. mesto, zmagala je ekipa OŠ Prestranek.

Ob tej priložnosti bi čestitali zmagovalni ekipi Prestranka ter se zahvalili Rdečemu križu Ilirska Bistrica ter vsem strokovnim sodelavcem, ostalim učencem, ki so sodelovali v krožku in šoli za podporo pri pripravah.

Več fotografij

Darinka Gržina, mentorica

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost