Ljudske teme v slovenski simfonični glasbi

Učenci 5. razreda so v sredo, 13. marca 2024, zapustili megleno Ilirsko Bistrico in prispeli v sončno Ljubljano. Polni pričakovanja so postopali po hodnikih Cankarjevega doma, opazovali druge otroke in nestrpno čakali, da se vrata dvorane odprejo. 

Na odru jih je pričakalo veliko praznih stolov, ki jih je bučen aplavz zapolnil z glasbeniki Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije. Glasbena matineja z naslovom Ljudske teme v slovenski simfonični glasbi se je začela s Slovensko rapsodijo, ki je delo skladatelja Janija Goloba. Ta je učence tudi pozdravil. Naslednje presenečenje je sledilo, ko so prišli na oder samo trije glasbeniki. Zasedba Kurja polt je zaigrala na lastnoročno narejene trstenke in napolnila dvorano s prijetnimi melodijami. Sledil je glasbeni preplet različnih slovenskih pokrajin, ki jih je ustvaril Alojz Srebotnjak v njegovih plesnih suitah Slovenski ljudski plesi. Nenazadnje pa je učence nagovoril še Aldo Kumar in nas pripravil na poslušanje njegove Istralije 2000. 

Seveda pa se za kulturni dan spodobi, da se obišče tudi galerijo. V Moderni galeriji sta kustosa učencem približala moderno in sodobno umetnost. Ta je bila učencem izziv in nekaj povsem novega, zato so učenci kustosa zasuli s kupom vprašanj o umetninah. 

Bil je res enkraten dan. Učenci so videli, spoznali in doživeli marsikaj novega. Ob tem pa ne smemo spregledati, da so bili izredno pohvaljeni za svoje sodelovanje in pridnost. Kot “izjemno disciplinirane in vedoželjne učenci” so jih opisali tudi zunanji opazovalci. Torej lahko potrdimo, da kontinuirana kulturna vzgoja in redno obiskovanje kulturnih ustanov spodbudi in oblikuje celostno osebnost. Hvala na tem mestu tudi staršem, ki podpirajo zunajšolske dejavnosti in želja nas vseh je, da s takim delom lahko nadaljujemo in se v prihodnje še udeležujemo koncertov, gledaliških predstav, obiskov muzejev in galerij.

Učiteljice Emanuela la Cognata, Maja Slosar Jurečič in Mojca Prelec

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost