Petošolci v Parku Škocjanske jame

V ponedeljek, 25. 3. 2024, smo se petošolci odpravili na ogled Škocjanskih jam. Avtobus nas je čakal na šolski postaji.

Vozili smo se mimo Ribnice, po Vremski dolini do vasi Matavun. Tam nas je čakal vodič, s katerim smo se po gozdni poti odpravili do vhoda v Škocjanske jame. Ugotovili smo, da skozi jamo teče reka Reka. Vodič nam je povedal, da Reka izvira na Hrvaškem, teče skozi Ilirska Bistrico, ponikne v Škocjanske jame, v Italiji pa spet pride na plano in se izlije v Jadransko morje.

Ko smo vstopili v jamo, smo najprej hodili po umetno narejenem predoru, kmalu pa se nam je odprl pogled na Tiho jamo (tako je poimenovana zaradi tišine, ki vlada v njej). Ogledali smo si stalagmite in stalaktite, kraške stebre, zavese, ponvice in ostale podzemne kraške oblike, o katerih smo se že prej učili pri družbi. Vodič nam je povedal, da stalaktit v 100 letih zraste 1 cm. Spoznali smo tudi, da v jamah živi veliko različnih živali, na primer pajki, netopirji, stonoge in človeška ribica.

Hrup v jami je postajal vse glasnejši in kmalu smo vstopili v Šumečo jamo, ki je ime dobila zaradi zvoka, ki ga ustvarja tok reke Reke. Sprehodili smo se po izjemnem podzemnem  kanjonu, po mostu prečkali Reko, se povzpeli po 500 stopnicah in po eni uri spet prikukali na plano. Na vrh hriba smo se povzpeli z gondolo in si v muzeju ogledali še zanimiv film o Parku Škocjanske jame ter zgodovini in pomenu Škocjanskih jam.

Naravoslovni dan nam je bil zelo všeč, saj smo bili navdušeni nad stvarmi, ki smo jih videli v jami, ponovili smo snov, ki smo se jo učili pri družbi, se naučili nekaj novega, veliko hodili in se naklepetali s prijatelji. Komaj čakamo naslednji izlet.

Lili, Amanda, Matic, Manca in Lea iz 5. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost