Zala Mavrič in Neža Primc na 34. nacionalnem otroškem parlamentu

V ponedeljek, 8. aprila 2024, je v Državnem zboru Republike Slovenije potekal 34. nacionalni Otroški parlament. Primorsko-notranjsko regijo so zastopale učenke: Neža Primc in Zala Mavrič iz naše šole, Brina Milavec iz OŠ Antona Globočnika iz Postojne, Karin Tomšič iz OŠ 8 talcev iz Logatca, Urška Razdrih iz OŠ Notranjskega odreda Cerknica ter novinarka Iza Mikulčič iz OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne.

Srečanje se je začelo z nagovorom in pozdravom predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Takoj za tem so bili izvoljeni in predstavljeni novi organi 34. nacionalnega Otroškega parlamenta. Nato je sledil odmor. Med odmorom je potekala oddaja glasovnic za 35. NOP in razdelitev parlamentarcev v 4 skupine. Ti so dve uri razpravljali o duševnem zdravju otrok in mladih ter o možnostih njegovega izboljšanja, kar je bila namreč dveletna tema otroškega parlamenta. Pod točkami: Kaj je duševno zdravje?; Vpliv okolja na moje duševno zdravje; Moji viri pomoči in Spremembe za krepitev mojega razvoja se je 115 razdeljenih parlamentarcev, od tega pet zastopnic naše notranjske regije, pogovarjalo, kaj se je v zadnjem letu glede duševnega zdravja izboljšalo in kaj se še lahko izboljša ter kako bi to storili. Po delu v skupinah je sledilo poročanje ugotovitev in predlogov ter plenarna razprava. Parlamentarci so se skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom, različnimi poslanci in drugimi politiki pogovarjali o duševnem zdravju, podajali različne ideje za izboljšanje stanja in podajali dejstva o situaciji.

Ob koncu se je razglasilo tudi temo za otroški parlament v prihodnjih dveh letih. Izbrana je bila tema ŠOLSKI SISTEM. Za uraden zaključek pa je predsednica 34. NOP predala memorandum predsednici državnega zbora. S skupnim fotografiranjem se je srečanje zaključilo ob 14. uri.

Iskrene čestitke ob zastopanju naše regije!

Več fotografij

   Mentorica Tanja Jenko Bratovič in

Iza Mikulčič, novinarka Otroškega parlamenta Primorsko-notranjske regije

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost