Ob kulturnem dnevu

V petek, 5. februarja, smo na osnovni šoli Antona Žnideršiča imeli prireditev namenjeno slovenskemu kulturnemu prazniku za 8. februar, Prešernovemu dnevu. Učenci predmetne stopnje smo se skupaj z učitelji zbrali v jedilnici. Priredite se je začela s slovensko himno Zdravljico. Nejc Tomšič nam je prebral komentar na Prešerna, ki ga je napisal znan slovenski kolumnist Marko Crnkovič. Ta je menil, da je Prešeren mojster slovenščine in da mu noben še danes ni kos.

Po Nejcu sta nam Anže Skok in Julija Možina predstavila, kaj se je Prešernu pletlo po mislih, ko se je v njegovem času gradila železnica Dunaj-Trst. To sta nam predstavila s pesmijo Od železne ceste.

Alja Boštjančič, Marko Iskra in Marij Ivan Zidarič pa so nam deklamirali Prešernovo pesem Hčere svet, ki govori o tem, kako se oče in hčer kregata ker oče ne dovoli fantovih obiskov.

Za konec so nam učenci in učenke mladinskega pevskega zbora zapeli in zaigrali ulomek iz predstave Čarovnija. Predstava je govorila o deklici Aniki, ki si je nehote zaželela, da bi njena mama izginila. Ko je mama zares izginila, je Aniki na pomoč priskočila čarovnica Ljuba. Skupaj sta odhiteli k Ljubini mami. Ljubina mama je izvedela, da so nagajive čarovnice Zgage Aniki začarale mamo in vzele knjigo z uroki. Anika je na koncu dobila nazaj mamo in vse se je srečno končalo. Mentorica Elena Sedmak je zapisala takole: “Mladinski pevski zbor se je predstavil z odlomkom iz glasbene predstave za soliste, mladinski zbor in ansambel avtorice Petre Brdnik Juhart. Predstava na privlačen, dinamičen in zabaven način najstnikom sporoča, da so vse težave premostljive in želje uresničljive – samo verjeti in upati si moramo. Ker je v izvedbo tovrstnega dela poleg petja vključeno tudi veliko drugih umetniških dejavnosti, projekt predstavlja poseben izziv, ki zahteva veliko truda in dodatnega dela. Člani pevskega zbora pesmi iz predstave prepevajo že od začetka šolskega leta. Solistke za svoje solistične pevske točke obiskujejo dodatne vaje, na katerih se učijo tudi dramske igre. Vsi inštrumentalisti so člani pevskega zbora, za pričujoči projekt pa so se povezali v komorni ansambel. Za vodjo projekta, učiteljico Eleno Sedmak in pevce šolskega mladinskega zbora, je to prvi poskus izvedbe mjuzikla. Na oder so tokrat spravili samo del predstave, do konca šolskega leta jo želijo uprizoriti v celoti, s pravo kostumografijo, sceno in dodelano izvedbo.”

Kulturni dan pa so obeležili tudi najmlajši, in sicer v dneh po prazniku. Tudi njihova počastitev je bila bolj glasbeno obarvana. Mlajši otroški pevski zbor je nastopil z glasbeno pravljico Muca Copatarica. Za režijo in glasbeni del sta poskrbela mentorja Maja in Mirko Slosar. Glasbena pravljica je občinstvo navdušila, tako da so mladi pevci in igralci ponovili tudi za starše in zaposlene ob koncu februarja.

Jasmina Arslanović, 9.a

IMG_1178

IMG_1166

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost