Medgeneracijsko povezovanje ob literarnih delih

Šolska knjižnica OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica se je v letošnjem šolskem letu vključila v projekt Medgeneracijskega branja mladinskih knjig, ki ga organizira Društvo Bralna značka v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS.

Društvo Bralna značka Slovenije želi s projektom povezati skupine mladih bralcev iz srednjih šol, učencev 3. triletja osnovnih šol in odrasle bralce v istem kraju. S tem želi spodbuditi medgeneracijsko branje literature in hkrati promovirati kakovostno slovensko mladinsko literaturo. Osrednji cilji projekta je izmenjava mnenj o literaturi, primerjava osebnih izkušenj (tudi obujanje spominov), predvsem pa razvijanje medgeneracijske izmenjave mnenj in povezovanje udeležencev različnih starosti.

Učenci 8. in 9. razreda OŠ Antona Žnideršiča smo na medgeneracijsko branje povabili člane Univerze za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica, ki so se vabilu z veseljem odzvali.

Naše prvo srečanje, ki smo ga imeli že oktobra 2015, je popestrila predstavnica Društva Bralna značka, mag Tilka Jamnik, ki nam je predstavila projekt in z nami prebirala pesniško zbirko Andreja Rozmana Roze Rozine v akciji. Branje je bilo nadvse zabavno in prav vsi smo se navdušili nad Rozinami.

Za zaključek nas je ga. Tilka Jamnik presenetila tudi s tem, da nam je pesniško zbirko podarila. Prav tako smo dobili v dar tudi ostale knjige, ki smo jih v tem šolskem letu brali v našem projektu, to so zbirka kratkih zgodb Otroci sveta Benke Pulko in Janje Vidmar, roman Jugoslavija Gorana Vojnovića in pesniška zbirka Saše Vegri Naročje kamenčkov.

Naslednje medgeneracijsko druženje je potekalo bo zbirki kratkih zgodb Otroci sveta, ki smo ga nadgradili s potopisnim predavanjem naše geografinje Benjamine Frank o življenju otrok v Kambodži in Iranu. S fotografijami otrok, ki zvedavo zrejo v svet, je popotnica Benka Pulko ujela in zamrznila hipen utrinek svojstvenega sveta, ki ga je v svojih zgodbah natančno in z veliko mero spoštljivosti prikazala znana mladinska pisateljica Janja Vidmar. Tako odraslih kot otrok so se zgodbe sveta zelo dotaknile, o njih smo se pogovarjali resno in poglobljeno, potopisno predavanje o Kambodži in Iranu pa je srečanje popestrilo in dalo literaturi novo dimenzijo.

Prav posebej zanimivo pa je bilo naše tretje srečanje. Tokrat smo bili gostje učenci in učitelji šole, saj so nas člani UTŽO povabili na eno izmed svojih Kulturnih klepetalnic. Pogovarjali smo se o romanu Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela. Besedilo romana je mnogoplastno, sporočilno zahtevno in kompleksno, hkrati pa jezikovno zanimivo in pripovedno privlačno. Vojnović obravnava temo, ki je pravzaprav nova v slovenski prozi: razpad Jugoslavije in vse, kar mu je sledilo. Ob branju nas predvsem pretrese to, da ne razpada le država, ampak sta politično in zgodovinsko ozadje le del širšega konteksta, v katerem se dogaja tudi razpad družine.

Branje je bilo za osnovnošolce nekoliko zahtevnejše, vendar so svoje dojemanje suvereno podali odraslim. Zgodba se jim je zdela zanimiva, saj jim je razkrila doslej neznani svet iz naše še ne tako davne preteklosti. Starejših predstavnikov Kulturne klepetalnice pa se je Vojnovićev roman zelo dotaknil. Razmišljali so o dogodkih in usodah, ki so se odvijali pred njihovimi očmi, in ob tem izražali svoja mnenja. Knjigo so zelo natančno in kritično prebrali ter poglobljeno o njej razpravljali. Z zanimanjem so prisluhnili odnosu mlajše generacije do te tematike.

Menimo, da smo z našimi srečanji dosegli pravi cilj medgeneracijskega druženja. Tako mlajši kot starejši so z veliko mero spoštovanja do lastnega mnenja prisluhnili drug drugemu.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k našim medgeneracijskim srečanjem ob literaturi, predvsem pa članom Kulturne klepetalnice, članom Univerze za tretje življenjsko obdobje ter učencem OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica. Vse tiste, ki se radi pogovarjate o literaturi, pa vabimo, da se nam pridružite  v naslednjem šolskem letu.

SONY DSC

SONY DSC

                                                                                                     Gabriela B. Blokar

                                                                            mentorica Medgeneracijskega branja

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost