Obisk Predjamskega gradu, ogled makete Cerkniškega jezera ter vožnja z lojtrnikom

V torek, 7. 6. 2016, smo se učenci 5. b in 5. a razreda OŠ Antona Žnideršiča odpravili na obisk Predjamskega gradu, ogled makete Cerkniškega jezera ter na vožnjo z lojtrnikom.

Zjutraj smo se odpeljali izpred naše šole in se do Predjamskega gradu vozili približno 45 minut. Ko smo prišli pred Predjamski grad, smo ga najprej fotografirali. Nato nam je učiteljica razdelila vstopnice. Najprej smo si ogledali sobo, v kateri je bil predstavljen razvoj gradu in najdbe iz tistega časa, za tem pa še portret roparskega viteza Erazma Predjamskega. In potem je sledila, o ne MUČILNICA! Ne, ne, ne skrbite niso nas mučili, ampak so nam jo samo pokazali! Bilo je prav malo srhljivo. V naslednjih sobah smo videli sodišče, prostor za preživljanje prostega časa, ogledali smo si še kuhinjo, posebno omaro, stranišče, v katerem je bil ubit Erazem, spalnico, kapelico in sobo duhovnika. Potem pa je sledil ogled jamskega dela gradu. Od tam se nam je odpiral čudovit pogled. Videli smo tudi Erazmov skrivni rov. Vsi smo si želeli po njem, ampak to na žalost ni bilo mogoče. Po tem smo si ogledali še orožarno, sobo za vojake in pozvonili na zvonček želja. Videli smo še krsto Erazma, trgovino s spominki v gradu in že smo bili zunaj. Odpravili smo se na avtobus in se peljali prosti Cerknici. Končno smo prispeli pred muzej in šli na ogled makete Cerkniškega jezera. Najprej nam je gospod Kebe na maketi pokazal okoliške kraje, reke, požiralnike, jame in hribe, nato je pritisnil na nek gumb in po vseh rečnih strugah na maketi je začela teči voda! Nato so začele teči reke, voda je začela bruhati še iz požiralnikov in polje se je dejansko spremenilo v jezero! Kako neverjetno! Po ogledu makete smo si ogledali še film o Cerkniškem jezeru. Sledilo je kosilo in vožnja z lojternikom okrog Cerkniškega jezera. Bila je zelo vznemirljiva, prijetna in polna novih doživetij, saj smo videli veliko živali in zanimivosti …

… In veliko prehitro je nastopil čas, ko so nas pred šolo pričakali starši. Verjemite, da smo se vsi imeli zelo, zelo lepo!

                                                     Rok Boštjančič, 5. b

predjamski 1

predjamski 2

predjamski 3

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost