Medgeneracijsko povezovanje ob literarnih delih

Šolska knjižnica OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica je že drugo leto vključena v projekt Medgeneracijskega branja mladinskih knjig, ki ga organizira Društvo Bralna značka v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS.

Naše prvo letošnje srečanje smo imeli v ponedeljek, 10. oktobra, na katerem smo se dodobra seznanili s pesniško zbirko Naročje kamenčkov Saše Vegri.

Na medgeneracijsko branje smo tudi letos povabili člane Univerze za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica in ti so se vabilu z veseljem odzvali. Poleg starejših je na bralno urico prišlo tudi kar nekaj učencev 7., 8. in 9. razreda, sodelovali pa so tudi petošolci in celo ena četrtošolka.

Učenci in učenke so se na srečanje pripravljali ter z navdušenjem spoznavali in prebirali poezijo Saše Vegri. Zanimivo se jim je zdelo, da se bodo družili s starejšimi in brali ter se z njimi pogovarjali o literaturi.

V ponedeljek so se nam najprej predstavili člani literarnih uric (4. in 5. razred), ki so prebrali nekaj pesmi in nam pokazali svojo knjižico, ki so jo ustvarili ob prebiranju Kamenčkov. Devetošolke so nam na kratko predstavile življenje in delo Saše Vegri, nato pa so sedmošolke predstavile recital izbranih pesmi.

Posebej sedmošolke so bile nad pesmimi tako navdušene, da so svoje navdušenje prenesle tudi na odrasle. Gospe, ki so nas obiskale, so bile sprva presenečene nad očaranostjo otrok nad poezijo Saše Vegri, nato pa so se vključile in tudi same začele z branjem. Spontano so izbirale pesmi in jih recitirale otrokom.

Druženje je bilo nadvse prijetno in vsi komaj čakamo, da se srečamo naslednjič.

Več fotografij

mentorica Gabriela B. Blokar

DSC00768

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost