Ogled razstave Moja Ljubljanica in glasbena predstava Čudoviti svet glasbil

V sredo, 16. oktobra, so se učenci prilagojenega programa z NIS pridružili učencem 4. in 5. razreda in skupaj poslušali glasbeno predstavo Čudoviti svet glasbil v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Na poti do Ljubljane smo učenci PP naredili še en postanek. Ustavili smo se na Vrhniki, mestu, kjer se začne pred nami odpirati Ljubljanska kotlina in mestu, kjer v bližini (Močilnik) izvira reka Ljubljanica. Prav tam, blizu Močilnika, stoji Kulturni center Vrhnika, v katerem je stalna razstava Moja Ljubljanica. V njej so predstavljeni reka Ljubljanica s svojimi sedmimi imeni, Ljubljansko barje in skrivnosti preteklosti, ki jih slednje skriva.

Izvedeli smo se, da je reka Ljubljanica pravzaprav reka, ki nastane iz vod, ki pritečejo z Babnega polja, Cerkniškega jezera, Planinskega polja in Pivške kotline. Združene ponovno izvirajo kot reka Ljubljanica v Močilniku pri Vrhniki. Od tam naprej pa Ljubljanica ustvarja svojo pokrajino na poti do Ljubljane in izliva v reko Savo. Pred Ljubljano se tako razteza Ljubljansko barje, na katerem so se že v daljni preteklosti naseljevali ljudje – koliščarji. Ogledali smo si zanimiva odkritja iz tistega časa: najstarejše kolo z osjo na svetu, ki je staro okoli 5150 let, stara orodja in orožja, drevake ipd.  Najzanimivejši del ogleda pa je bila delavnica, kjer smo odpotovali v čas koliščarjev in se poistovetili z njimi. Preizkusili smo se v njihovih vsakodnevnih delih: mletju žita, tkanju, netenju ognja, brušenju sekir in konic za sulice ter okraševanju glinenih posod. Spoznali smo, da je bil njihov vsakdan zapolnjen z zelo zahtevnim fizičnim delom, ki jim je omogočal preživetje.

Polni doživetja in vtisov o življenju koliščarjev in skrivnostih, ki jih skriva reka Ljubljanica, smo se odpeljali v glavno mesto.  Poslušanje glasbene prireditve Čudoviti svet glasbil ob vodenju Boštjana Gorenca Pižame nas  je sprostil in podučil o glasbilih v orkestru.

Izpolnjeni z veliko novega znanje smo utrujeni prišli domov.

Več fotografij

Učiteljica Karla Đurković

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost