Po Gorenjskem – kulturni dan za 8. razred

V torek, 25. aprila, smo osmošolci spoznali nekaj kulturnih znamenitosti na Gorenjskem.

Najprej smo se ustavili v Škofji Loki, kjer smo si ogledali eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest na Slovenskem, obiskali pa smo tudi Loški grad. Tu smo se seznanili z zgodovino tega mesta in gradu ter se pomudili v spominski sobi Ivana Tavčarja.

V Doslovčah smo obiskali rojstno hišo Frana Saleškega Finžgarja, ki je primer skromne kmečke domačije. Kustosinja nam je povedala nekaj zanimivosti iz pisateljevega življenja, osmošolka Kaja pa je prebrala nekaj odlomkov iz njegove avtobiografske pripovedi Moja mladost in moj oče.

Prešernova rojstna hiša v Vrbi je bila premožna kmečka domačija in temu primerno prostornejša. Kustos nam je na zelo zabaven način predstavil opremo in tudi nekaj zanimivosti iz življenja našega velikega pesnika.

Na Bledu smo bili prosti, privoščili smo si pohajkovanje in kak sladoled ali slavno blejsko »kremšnito«.

Zadnja postaja je bila Kropa, nekdanje središče železarske in kovaške dejavnosti. V Kovaškem muzeju smo si ogledali maketo nekdanje Krope ter prikaz delovanja fužin. Sprehod po Kropi priča o tem, da tu še danes domuje kovaška obrt, saj lahko vsepovsod vidimo umetelne izdelke iz kovanega železa. Še posebej zanimiv pa je bil t. i. vigenjc oz. kovaška delavnica, kjer nam je domačin predstavil kovanje žebljev in nam povedal marsikaj pretresljivega o težkem življenju kovačev v preteklosti.

Učiteljica Helena P. Rosa

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost