Ne meč’mo hrane vstran

Na medgeneracijski delavnici smo se srečali člani bistriškega društva upokojencev in učenci 9. a razreda OŠ Antona Žnideršiča z mentorico Nadjo Baša. Delavnico je vodil kuharski mojster Rihard Baša.

Delavnica se je začela s predstavitvijo udeležencev, pri čemer se je že spontano razvila debata o življenju pred 70 leti in sedaj. Zanimanje mlade generacije in njihovo sodelovanje pri pogovoru je bilo na zavidljivi ravni. Pogovor se je preusmeril na današnji odnos do hrane. Pri tem debata ni bila strogo omejena na zadano temo, ampak nas je odneslo tudi v pogovor o pomenu lokalne samooskrbe, kvaliteti materialov, ki jih uporabljamo v kuhinji, o nevarnostih prehranske odvisnosti, o birokratskih ovirah, ki nam preprečujejo večjo ustvarjalnost pri ponovni uporabi neporabljenih jedi v večjih kuhinja in še veliko ostalih tem.

Sledil je praktičen del delavnice. Pripravljali smo:

  • Meso, kostni mozeg in jušno zelenjavo kot ostanek od priprave goveje juhe, smo mleli, dodali jajce, sir in oblikovali polpete. Povaljali smo jih v moki, spekli v ponvi in dodali paradižnikovo omako. Dobili smo zelo okusno jed, ki smo jo z veseljem pojedli.
  • Ostanek riža z zelenjavo smo pomešali z jajcem, oblikovali žličnike, jih povaljali v drobtinah in ocvrli. Jed je bila zelo okusna, podala pa se je tudi k mesnim polpetom.
  • Iz ostankov pireja smo z dodatkom moke in jajca naredili testo ter oblikovali njoke ali ocvrtke. Skuhali smo njoke, del testa pa oblikovali v prikupne mini hruškice in jabolka, jih povaljali v drobtinah in ocvrli. Njoki in ocvrtki so dobili odlične ocene.

Vse jedi smo na koncu dekorirali in jih postregli za skupno mizo. Polni ponosa nad uspešno delavnico smo se do sitega najedli in se ob tem še dodobra spoznali in pogovorili. Delavnica se je zaključila s skupno mislijo, da jo je treba vsekakor še kdaj ponoviti. Starejša generacija in nadobudna mladina so si bili enotni, da se ob skupnem delu in skupni mizi medgeneracijske ovire zlahka podirajo. Še lepše pa je, če se ob tem naučimo še kaj novega.

                                                                                                                                      Mentorica Nadja Baša

Več fotografij

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost