Predstavitev projekta Ljudsko vremenoslovje ali etno meteorologija v Parku Škocjanske jame

V četrtek, 15. 3. 2018, smo v Promocijsko-kongresnem centru Pr Nanetovih v Matavunu obeležili dan žena. Učenci naše šole so predstavili raziskovalne naloge o ljudskem vremenoslovju.

S pomočjo vprašalnika so učenci 7. in 8. razredov pod mentorstvom učiteljice Nadje Baša obiskali številne starejše občane, z njimi klepetali, jih spraševali, se čudili, pisali, pregledovali pratike in naleteli na zapise vremena pred več desetletji. Učenci so predstavili naslednje raziskovalne sklope: napovedovanje vremena s pomočjo opazovanja rastlin in živali, pregovore glede na svetnike in koledarske dneve ter vremensko magijo. Pripravili so tudi razstavo starih pratik, vremenskih hišic in starih zapisov o vsakodnevnem vremenu Matjaža Šajna iz Trnovega (1978) in Franca Kosiča iz Kosez (2002).

Ali ste vedeli? Če lastovke nizko letajo, bo kmalu deževalo. Če čebele bolj pikajo in letijo v čebelnjak, se bliža nevihta. Če pajki pletejo dolge mreže že zgodaj zjutraj, bo lep sončen dan. Če bodeča neža cvet zapre, bo dež. Če je veliko lešnikov in orehov, bo huda zima. Predstavili smo pregovore, ki so bili vezani na svetnike in mesece, kot na primer: »Če Zofija zemlje ne poškropi, vreme poleti kaj prida ni.«, »Zelen božič, bela velika noč.«, »Sveti Valentin ima ključe od korenin.«, »Sveti Matija led razbija, če ga ni, ga pa nar’di.«, »Ob kresi se dan povesi.«, »Sveti Vid je češenj sit.« Poseben izziv nam je bila vremenska magija. O nadnaravnih silah, ki so odganjale točo, strelo, nevihto, magičnih pripomočkih, ki so pri tem pomagali, besedah, ki so jih izrekali… Na oljčno nedeljo so žegnali oljčne vejice, ki si jih je gospodinja spravila. Ko se je med letom približevala nevihta, je delce oljčne vejice vrgla na ogenj ali kar na dvorišče, da bi zavarovala kmetijo pred nevihtami, točo, udari strele in drugimi vremenskimi negativnimi pojavi. Ponekod so uporabljali tudi druge blagoslovljene rastline. Blagoslavljali so tudi prostore v hiši. Na dan sv. Ivana so nosili praprot in »ivanjske rože« na križišča, na okna in vrata ter na strehe hiš. Med metanjem rož naokrog so molili: »Sveti Bog, ne pošiljaj nam slabega vremena!«

Predstavitve smo zaključili s predavanjem meteorologa Gregorja Vertačnika iz Agencije RS za okolje, ki je mladim raziskovalcem približal sodobno spremljanje vremena in podnebja.

Na prireditvi so sodelovali naslednji učenci: Špela Čekada, Agnes Kresevič, Maja Volk, Ana Samokec, Juš Maj Slosar, Martin Rojc in Tjaša Žolger. V projektu sta sodelovali tudi mentorici Nada Šircelj in Benjamina Frank. Več o celotni prireditvi si lahko preberete na spletni povezavi: http://www.park-skocjanske-jame.si/novice/ljudsko-vremenoslovje-v-nasih-krajih

Več fotografij

Mentorici: Benjamina Frank in Nada Šircelj

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost