Gostovanje v Moskvi

V sredo, 10. oktobra, smo se učenci osnovnih šol iz naše občine ter osnovne šole Bežigrad odpravili v glavno mesto Rusije – pravljično Moskvo. V sredo zgodaj zjutraj smo se zbrali na avtobusnem postajališču pred osnovno šolo Dragotina Ketteja, se poslovili od staršev in odrinili proti letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Tam so nas pričakale organizatorki Tatjana in Natalija ter otroci iz osnovne šole Bežigrad. Vkrcali smo se na letalo in že po dobrih treh urah smo bili v Moskvi. Najprej smo si ogledali Rdeči trg. Vse je bilo tako veliko in pravljično. Po ogledu smo se odpeljali do našega hotela Korston, kjer smo pojedli večerjo in se počasi odpravili spat.

V četrtek smo odšli na ogled tovarne čokolade. Celotna ulica okrog tovarne je dišala po čokoladi. Razkazali so nam vse postopke od surovega kakava do zavijanja čokolade v ovitke. Poskusili smo veliko različnih vrst, vendar smo se skoraj vsi strinjali, da je bila najboljša čokolada s konjakom. Po ogledu smo naredili še svojo čokoladno napolitanko ter odšli v trgovino s čokolado. Izbira je bila neverjetna! Ogledali smo si še galerijo Tretjakov, kjer smo imeli tudi kosilo. Proti večeru je bil čas, da se uredimo, saj smo si ogledali balet Aelita. Preden se je predstava začela, smo imeli še zaseben voden ogled zaodrja gledališča. Ogledali smo si kostume, plesalce, ki so se pripravljali na nastop, lasulje ter mnogo drugega. Nato smo odhiteli na svoje sedeže in zavese so se odstrle.

V petek, 12. oktobra, smo po zajtrku odšli položit rože na spomenik padlim vojakom v Kremelj. Takoj za tem pa nas je čakalo presenečenje, ogledali smo si 4D polet nad Moskvo. Bilo je neverjetno, pihal je veter, škropila nas je voda in naši sedeži so se premikali pet metrov nad tlemi. Takoj za tem smo šli v največji nakupovalni center za otroke v Evropi. Tam smo pojedli kosilo in odšli nakupovat. Zvečer smo si ogledali še cirkuško predstavo. Akrobati, krotilci levov in tigrov, plesalci, žonglerji, vrvohodci, vse strnjeno v nepozabno doživetje.

V soboto smo si ogledali muzej kozmonavtov. Lahko smo videli prva vesoljska plovila, repliko prvega umetnega satelita Sputnika, kako izgleda površje Lune in Marsa in mnogo drugih zanimivih stvari iz vesolja. Nato smo imeli luksuzno pozno kosilo s sedmimi hodi na ladji Radisson Royal Hotela. Zvečer smo imeli družabni večer z otroci iz Rusije, ki so pred dvema letoma obiskali našo šolo. Zapeli smo slovensko in rusko Katjušo, povedali nekaj malega po rusko in se najedli ruskih sladic.

Naslednje jutro smo spakirali kovčke in odšli do nakupovalnega centra. Tam smo kupili babuške ali po rusko matrijoške in druge spominke. Z avtobusom smo se odpeljali na letališče in odleteli nazaj proti Sloveniji.

Celotno potovanje je bilo izjemno, neverjetno in pravljično. Že ko smo se odpravljali proti Rusiji, sta nam organizatorki obljubili, da se bomo zaljubili v Moskvo in mislim, da sta imeli prav. Nihče si ne more zamisliti veličine in pravljičnosti tega dvajsetmilijonskega velemesta.

Špela Čekada

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost