Branje z nasmehom

Veliko otrok z veseljem poprime za knjigo, jo prelista, prebere, včasih s kakšno smešnico seznani tudi prisotne. Težava pa nastane, ko je potrebno besedilo prebrati pred sošolci, učitelji ali starši. Pojavi se trema, strah, zmedenost in nelagodje. Najboljša rešitev pri tem je, tako kot pri večini stvari – vaja.

Z namenom, da otrokom omogočimo čim prijetnejšo izkušnjo glasnega branja, na naši šoli letos prvič izvajamo interesno dejavnost Branje z nasmehom. Da ure potekajo v spodbudnem okolju in sproščenem ozračju ni potrebno omenjati, verjetno pa niste vedeli, da imamo pri branju ob sebi prav posebno gostjo – psičko Tio. Ja, prav ste prebrali, tudi psi hodijo v našo šolo. Seveda ne katerikoli psi, Tia je terapevtski pes. To pomeni, da je opravila posebno pasjo šolo za izvajanje terapij in aktivnosti s pomočjo živali pri društvu Ambasadorji nasmeha.

Prisotnost psa na interesni dejavnosti spodbudi učence k sodelovanju, dvigne se jim motivacija za delo in z veseljem poprimejo za besedilo ter ga glasno preberejo. Tia je odličen poslušalec, otroke z zanimanje posluša, vendar jih ne popravlja, prekinja ali moti. Vsakemu pusti, da bere v svojem tempu, po svojih najboljših zmožnostih. Otroci ob psu v manjši meri občutijo tremo in strah pred glasnim branjem, okrepi se jim samozavest in zaupanje v lastne bralne sposobnosti. Posledično so pri branju bolj sproščeni, tako se lažje osredotočijo na besedilo in boljše berejo.

Med aktivnimi odmori pa na preizkušnjo postavimo Tio – ta nas očara s svojimi vragolijami in trikci, ki jih izvaja. Radi jo božamo in crkljamo, včasih jo tudi skrtačimo, nagradimo s priboljškom ali se z njo poigramo. Veseli smo, da je v naši družbi.

Učiteljica Mojca Prelec

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost