Pust, dan smeha in razposajenosti

Peti marec je bil za učence razredne stopnje prav zanimiv in prijeten dan. Bil je namreč pustni torek. Nekateri učenci so si že navsezgodaj dali na obraz zanimive in novodobne maske. Oblekli so najrazličnejše kostume in si nadeli različna orožja in nenavadne pripomočke. Tako opravljeni in polni pričakovanj so v jedilnici pričakali gospoda Borisa Čekada iz Vrbice.

Boris je velik ljubitelj pustovanja in gonilna sila pri ohranjanju pustnih običajev v domači vasi. Z veseljem se je odzval povabilu, popestril naš dan, povedal veliko zanimivih stvari in nas marsičesa naučil. Preko videoposnetka je učencem predstavil pustni običaj v Vrbici in »poberijo«. Da bi pustni liki »Vrbiških šjm« ostali nepozabni, sta nas z glasnim zvonjenjem obiskala beli in črni lovec ter živahen in poskočen hudiček. Učenci so bili navdušeni in pozorno so poslušali, kako se obleče in pripravi kostum za omenjene like.

Izvedeli so tudi, kako se oblikuje maske in si ogledali nekaj primerov starejših in novejših mask. Da bi doživeli, kako je biti pod masko, so si jih nekateri poveznili na glavo in se prelevili v policaja, čarovnico, hudička …

Slišali so zvok lončenega basa, ki je ves ovit v bršljan in je nepogrešljiv pripomoček bršljanarja, lika v »Vrbiških šjmah«.

Seveda je Boris odgovoril na vsa zastavljena vprašanja učencev, ki jih ni bilo malo. Prav tako je prisluhnil njihovim dogodivščinam. Veselo skupino pustnih šjm je na njihovo željo popeljal po šoli. Seveda so jo vodili črni in beli lovec ter vesel hudiček, vsi učenci naše šole.

Po malici, so sledile še zadnje priprave pred pustno povorko. Obrazno ličenje, urejanje kostumov, predstavitev maske v razredu: bojni plesi, mačji sprehodi, borbe med nindžami, vrtenje vil, pa sprehodi živali, rdeče kapice, filmskih junakov in še bi lahko naštevali.

In za zaključek – sprevod mask po mestu: na čelu sprevoda harmonikar in bobnar. S poskočno glasbo sta spodbujala vse šeme h glasnemu oznanjanju pusta, mahanju mimoidočim in občasnemu plesu. Ljudje so se odzvali z bonboni, ploskanjem, pohvalami. Marsikdo je potrobil in se tako zahvalil, da smo obeležili ta dan. Mi pa smo vsem ljudem v mestu zaželeli srečo, zdravja, dobro letino in seveda čim prej pomlad.

Vsi zaposleni, se zahvaljujemo gospodu Borisu, da nam je namenil svoj čas in na nas prenesel čar pustovanja. Prav tako hvala Nejcu, Luki in Maticu.

Hvala.

 Damijana Čekada

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost