Ekipa prve pomoči uvrščena na državno prvenstvo

V torek, 26. 4., nas je pot popeljala v Logatec, kjer se je odvijalo regijsko tekmovanje iz znanja Rdečega križa in prve pomoči za osnovnošolske ekipe. Potekalo je med združenimi regijami Notranjsko-kraške, obalno-kraške in severnoprimorske regije.

Sestavljeno je iz teoretičnega in praktičnega dela. Največji poudarek smo dali učenju veščin prve pomoči, od temeljnih postopkov oživljanja, nenadnih obolenj (npr.: astma, epileptični napadi …), imobilizacij in oskrbe krvavitev … Na vajah se s pomočjo strokovnih delavcev pripravljajo na različne scenarije in oskrbe, s katerimi so se spopadli na tekmovanju ali pa se bodo z njimi srečali v vsakdanjem življenju.

Učenci so se v okviru tekmovanja pomerili v dveh sklopih: teoretičnem, pri katerem so odgovarjali na vprašanja o Rdečem križu in prvi pomoči, ter praktičnem. V tem sklopu so svoje znanje izkazali na treh prizoriščih, na vsakem so oskrbeli dva poškodovanca. Med drugim so se preizkusili v oživljanju, oskrbi odprtega zloma goleni, opekline stegnenice, srčnem infarktu, topi poškodbi trebuha in amputaciji dlani.

Med počitkom se je odvijalo sprostitveno tekmovanje v zabavnih veščinah za praktično nagrado. Punce so se preizkusile v hitrostnem izdelovanju origamijev, »škrebanju«, napihovanju čim večjega števila balonov in gasilskih spretnostih.

Naša ekipa se je odlično odrezala in se z izkazanim znanjem uvrstila na državno tekmovanje, ki bo potekalo 11. maja. Držite pesti.

Več fotografij

Mentorica: Darinka Gržina

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost