Izlet v več krajev

V  ponedeljek,  3. 6. 2019, smo se petošolci odpravili na izlet v več krajev – v grad Predjama, v lovski in vojaški muzej ter k Cerkniškem jezeru.

Zjutraj smo se zbrali pred šolo in se z avtobusom odpeljali v Predjamo. Tam smo si ogledali Predjamski grad. Videli smo mučilnico, edino ogrevano sobo, sobo z orožjem, stranišče, sodišče in predor, skozi katerega je Erazem Predjamski na skrivaj hodil po hrano.

Po ogledu Predjamskega gradu smo se odpravili v lovski muzej. V njem so bile nagačene živali, streliva in druge stvari, ki jih lovci uporabljajo pri lovu.

Nadaljevali smo z ogledom vojaškega muzeja. Ogledali smo si bombe, strelivo, nože, kovaške pripomočke, zaščitno ograjo, vreče polne peska in ostale stvari, s katerimi so se borili vojaki na soški fronti.

Po malici smo se posedli v avtobus. Da si popestrimo in polepšamo dan, smo se do Cerknice odpeljali mimo planinskega polja. V Cerknici, natančneje v Dolenji vasi, smo se ustavili in si pogledali maketo Cerkniškega jezera. Maketa prikazuje, kje in kako nastane jezero, spoznali smo, kje se nahajajo požiralniki in bruhalniki ter vrhovi in polja. Nato smo odšli v zgornjo dvorano, kjer smo si pogledali film o življenju ob Cerkniškem jezeru. V filmu smo videli, kako so včasih lovili ribe, živali in druge stvari.

Vsi lačni smo odšli na domačijo Kebe, kjer smo pojedli dobro kosilo. Ko smo pojedli, smo se usedli na kočijo, s katero smo se odpeljali do prečudovitega  Cerkniškega jezera.

Utrujeni smo se z avtobusom odpeljali domov.

Imel sem se zelo lepo in upam, da bom še kdaj doživel takšen izlet.

Več fotografij

Matija Rojc, 5. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost