Moj dan ne sme biti za tjavendan

Predno se vam vzbudijo slabi občutki, priznam, da tudi meni marsikateri dan spolzi iz rok. In mi ni prav, ko se to zgodi. Ko pa hočem biti učinkovita, si dan zastavim, zapišem naloge na listek ali telefon.

Besedilo bo morda v pomoč staršem. Vam, šolarjem na »viruspočitnicah« pa zato, da si dan sestavite tako, da opravite vse šolske dejavnosti, domača opravila, telesne dejavnosti in da imate dovolj časa za počitek, zabavo.

Začnimo z vprašanjem, če ste se z brati in sestrami dogovorili za čas na računalniku? V anketi, ki ste jo pravkar izpolnili, se je izkazalo, da je to ponekod kar težaba. Napisali ste tudi, da se med seboj motite pri delu. Pomislila sem, da je podobno kot v šoli. Upoštevajte »red in disciplino« tudi v domači šoli. Mama in oče naj bosta ravnatelj in svetovalna delavka.  Namig: recite si, če bom pridno in zbrano delal/a, brez neumnosti, bom prej opravil/a naloge! Prav tako si vzemite vmesne odmore, a le 5 minut, da se pretegnete. Možganom boste dodali kisika, da bodo bolje delali.

POMEMBNI SO RED, DELO in ZABAVA

Dnevni obroki so mejniki, ki jim prilagodimo naše dnevne dejavnosti. Predlog urnika je podoben tistim iz šole v naravi, taborjenja, le vsebine in okoliščine so drugačne.

Ob 8. 00 VSTAJANJE IN JUTRANJA OPRAVILA

Vstanite vedno ob določeni uri, opravite jutranjo opravke, pospravite in prezračite sobo in posteljo, se oblecite, zajtrkujte, se razgibajte – stopite pred odprta vrata ali okno zadihajte na polna pljuča, se večkrat pretegnite, se razglejte, kako kaže vreme. Trudite se biti prijazni do drugih in biti dobre volje

Če dežuje, imate čas priporočam jogo smeha na spletni povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=DEc4KE0NXz4&t=12s

8.30 – 11.30 ČAS ZA ŠOLO:

Najprej naredite načrt, preverite, kaj vas ta dan čaka, kateri predmeti so na urniku, ali imam vse, kar potrebujem? Če nimate vsega, kje in kako lahko to dobite. V nedavni anketi ste napisali, da za šolo, ko jo obiskujete, porabite od pol do tri ure, nekateri pa cel dan. Če dodate 5 min. odmore, in eno malico boste v treh urah verjetno opravili vse naloge.

12.00 do 15. 00 ČAS ZA KOSILO: ki ga pripravijo domači. Vi pa ne glejte! Če se le da, jim pomagajte, prinašajte odnašajte, olupite, pripravite in pospravite mizo. Če boste sodelovali, vam bodo straši bolj naklonjeni.

JUHU ZASLUŽEN POČITEK!

Počitek najbolj tekne, če je zaslužen, da opravimo vse zastavljene naloge. Organizirajte si opravila, ki vas veselijo, počitek, ki vas razvedri in dejavnosti, ki bodo zaznamovale vaš dan. Že zvečer ko razmišljate o nalogah, pomislite na »nagrado« – načrt za prosti čas za naslednji dan.

Upoštevajte tudi domača opravila: kaj so mi starši naročili? Komu še lahko pomagam? Kaj lahko naredim doma, da bom jaz in domači zadovoljni z mano ali narejenim? Je to pomivanje posode, kuhanje kosila, kako opravilo na vrtu …?

In: dovolite in pustite prosti čas tudi vašim staršem! Verjemite, veliko bolj dobre volje bodo.

KAJ DELATI, KO  NI TREBA NIČ DELATI

Upoštevajte, kaj lahko glede na okoliščine delate v svojem prostem času? V anketi o prostem času ste mnogi (45 %) napisali, da se radi ukvarjate z domačimi ljubljenčki. Odlično. Oni so naši generatorji sreče in sproščenosti. Poskrbite zanje, da bodo siti, da bodo zdravi in v zdravem/čistem okolju. Seveda bi se radi družili z vrstniki, kar zdaj ni možno. Lahko pa jim napišete pismo, ga slikali in ga poslali preko telefona ali e-pošte? Kaj pisati? Prijateljem napišete, kaj počnete, kaj vam je lepo ali kaj vas muči. S prijatelji ste lahko zaupni mnogo bolj kot z drugimi, ki jih samo poznate in niste prepričani, če jim smete zaupati. Z njimi se v mislih pogovarjate in to zapišete. Lahko jim pošljete kako posrečeno fotografijo.

Katero telesno dejavnost si boste uvrstili v svoj urnik/dan? Morda sprehod, tek, ples, vodeno vadbo preko aplikacij? Poglejte, kaj priporočata športna učitelja …

Določite si cilj dneva. Kaj bi bil lahko cilj dneva? Naj bo realen, dosegljiv in točno določen ter naj se nanaša na nalogo, opravilo, dejavnost, tako da ga zvečer lahko »obkljukaš«. Za primer nekaj mojih  ciljev: zašiti še kako zaščitno masko za družinske člane, prijatelje, prodajalke v bližnji trgovini, presaditi rožo, ki me že dolgo čaka, pospraviti »tisti kot« v garaži, speči fin kolač in povabiti družino na čaj ob petih, oditi na daljši in drugačen sprehod s psičko Ado, vzeti si čas tri ure za branje načrtovane knjige …

Poskrbita za socialne odnose (pokliči koga, pogovarjaj se s člani družine, s sosedom …).

ZVEČER si vzemite čas in obkljukajte dejavnosti, ki ste jih opravili. Razmislite ali ste zadovoljni? Ali kaj ni šlo? Zakaj? Pohvalite se (to sem res dobro opravil/-a, dober/dobra sem, sem zadovoljen/zadovoljna s svojim dnevom …). In se odpravite spat.

Verjetno bodo v urniku odstopanja. Nič hudega, če delate prave stvari. Jih boste pač prenesli na naslednji ali drugi dan.

Pazite le, da ne bo tako, kot v aktualnem vicu, ki sem ga prevedla:

»Ko se mi zahoče jesti, jem. Ko si želim ležati, se uležem. Ko pomislim, da bi šel ven – se najem in uležem.« Več smeha pa na:

https://www.etno-muzej.si/sl/novice-vici/objava-petih-vicev-sedmega-izbora

O učinkoviti organizaciji dela pa si še oglejte prispevek psihologinje Ines

https://www.o-azilb.si/2020/04/05/kako-naj-si-ucenci-ucinkoviteje-organizirajo-delo-za-solo-doma/

Lepo vas pozdravljam, ostanimo dejavni in ustvarjalni!

Šolska socialna delavka, Darinka Dekleva

 

 

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost