Za sončne in za deževne dni

Lahko smo ponosni, da živimo v veliki in naravno raznoliki občini. Ali veš:
– da je občina Ilirska Bistrica druga največja slovenska občina s 480 km2, takoj za kočevsko, ki meri 564 km2?
– da je povprečna gostota prebivalcev 30/km2,  v Ljubljani se gnete kar 1000 ljudi/km2, v Mariboru pa 770/km2 in v Izoli okoli 560/km2?
Imamo veliko možnosti naravnega gibanja (hoja, tek , plezanje, vzpenjnje, spuščanje) v naravnem okolju. Od doma, npr. iz Ilirske Bistrice, se podamo kar peš. Sprehod lahko traja od ene do dveh ur.
Sama rada obiščem Sušec, Suško reber, se povzpnem na Črne njive ali Ahec, nadaljujem do razgledišča na Dragi, pozimi prekrižarim širjave na Mlakah, atraktiven je sprehod ob obvoznici, stečem na Hrib svobode,  se poženem čez Žabovco na Dolnji Zemon, vendar previdno zaradi avtomobilov … in še in še – po vaši izbiri.
V primeru, da se na izhodišče zapeljemo nekaj kilometrov z avtomobilom, se izbor razširi. Če vzamete s seboj popotno malico in pijačo, boste dan še dolgo pomnili. Mojemu izboru: na Milanjo, na Molo in/ali Klivnik, v Dleto, k Bubcu in v Posrtev ali na Brce, po Kettejevi poti, ki je kar dolga, na Kozlek, v Podstenje in Podtabor … dodajte še svoje.
Iz vsake vasi pelje še na desetine poti, ki so poznane le domačinom. Prav tu najdemo stare poti iz pesmi “Kje so tiste stezice”, ki nas popeljejo v čase, ko še ni bilo traktorjev in mehanizacije na naših travnikih in hrane nismo kupovali v “supertrgovinah”. Kupovali smo le osnovne sestavine, kot so sol, sladkor, olje, poper, vžigalice … Posledično smo imeli manj odpadkov in manj smeti.
Ker sem planinska duša, ljubim neokrnjeno naravo, sem vas hotela spomniti na veliko bogastvo naše občine. Spomniti sem vas želela na možnosti, ki jih nudi bližnja okolica. In ni treba daleč, da razgibamo svoje telo in odpočijemo od skrbi polno glavo.
Če pa vaše družine obdelujejo vrtove ali kako njivo, uživajo še večjo pohvalo in zahvalo. A o tem prihodnjič.
Gibanje na svežem zraku običajno dviga našo odpornost. Odkar imamo psa, smo bolj zdravi, saj se na sprehode podajamo tudi v manj idealnem vremenu – tudi če je megla, veter, če zmerno dežuje. Prej smo bili za vreme bolj občutljivi in izbirčni.
Ko vremenske strani napovedujejo obdobja slabega vremena, si je pametno omisliti kak hobi, ki vas osrečuje. Sama zdaj šivam zaščitne maske, ali rišem, vi pa poskusite kaj svojega. Predstavite se nam!
Za marsikoga bo zanimiv ogled sprostitvenih delavnosti, ki jih je pripravila moja kolegica s SŠ Jesenice, psihologinja Azira Kozjek, ki so primerne za mlade in stare za notri in zunaj. Le voljo in vztrajnost potrebujemo ali še kaj drugega na: https://www.sviz.si/tudi-zdaj-skupaj/
V mislih sem bila z vami, Darinka Dekleva, šolska socialna delavka
 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost