Film za prvega slovenskega pesnika

V soboto, 18. 1. 2020, smo si učenci izbirnih predmetov Šolski radio in Filmska vzgoja ogledali dokumentarni film Za Pavla Knobla skovano.

Film je govoril o Knoblovem življenju in o nastajanju prve slovenske pesniške zbirke z naslovom Štiri pare kratko-časnih novih pesmi. Pesmi v zbirki so bile posvetne z zelo nenavadnimi naslovi: O prdcih, Od podsemelskih jabuk, Nova krama … Pesniška zbirka je bila izdana pet let pred Vodnikovo, a zaradi vsebine ni bila priznana kot prva. Valentin Vodnik je v knjigo celo zapisal: “Bukve iz Krajna, polne drekanja.”

Pavel Knobl se je rodil leta 1765 v Orehku pri Postojni. Bil je dvakrat poročen in imel približno šest otrok. Bil je orglar in je rad skladal tudi pesmi s cerkveno tematiko. Na svoja stara leta je poučeval otroke. Selil se je po različnih slovenskih krajih (Postojna, Kranj, Lož, Višnja Gora, Ribnica, Tomaj). Umrl je leta 1830  v Tomaju zaradi astme.

Prireditev Za Pavla Knobla skovano se je začela v zvokih pevk pevskega zbora Prem in Orehek. Nagovoril nas je tudi komedijant Boštjan Gorenc-Pižama, ki nam je na humoren način spregovoril o vsebini filma.

Film je bil zanimiv in smešen, zato priporočamo ogled.

                                                                                               Maja Primc, 8. b in Hana Logar, 8. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost