Ekošola se predstavi

V mesecu marcu je potekal strokovni spletni seminar Eko šole z naslovom: Lokalno pridelana hrana, gibanje in zdravje. Dejavnosti naše šole so predstavljene v naslednjem videu:

https://video.arnes.si/watch/2sd1hrrpz5dv

Zelišča, dišavnice in lokalni med

Naša OŠ Antona Žnideršiča, Ilirska Bistrica je že vrsto let EKO šola. Šolska okolica se nam je zaradi gradnje vrtca močno spremenila. Potrebovali smo zelena območja, ki bi jih lahko učenci in učitelji sami urejali. Naredili smo visoke grede.

Tako je zaživel naš šolski vrt. Vključili smo se v projekt EkoVrtilnica.

V naših gredicah rastejo

Zdravilne rastline, ki človeku od nekdaj služijo za prehrano ter premagovanje bolezni in težav. Na šolskih gredah gojimo meliso, rožmarin, timijan, ameriški slamnik, česen in črni ribez. V okolici šole najdemo tudi regrat. Pri gospodinjstvu uporabljamo zdravilne rastline v prehrani in pri izdelavi sredstev za nego telesa.

Začimbe in dišavnice so zelo pomembne v sodobni zdravi pripravi hrane. Sejali smo tudi rastline, ki jih imajo mame in babice doma, vendar jih ne vključujejo pogosto v pripravo prehrane. Te so luštrek, koromač, šetraj, smilj, meta. Med skrbjo zanje se učimo, katere so tiste, ki lahko popestrijo vsakdanje jedi.

Imamo še okrasne rastline: vrtnice, krokuse, mačehe.

Šolski vrt in sejem Altermed

Naša šola je poimenovana po Antonu Žnideršiču, čebelarju, ki je izumil novo obliko panjev – AŽ panj, ki je v Sloveniji zelo razširjen. Čebelarjev je v okolici Ilirske Bistrice veliko in njihov med je zelo kakovosten. Ker je to super živilo del našega vsakdana, smo se odločili povezati med, medene izdelke in pridelke našega eko vrta.

Za sejem smo pripravljali vrečke dišavnic, zelišča za čaje, meden sirup in najljubše slaščice naših učencev z medom. Povezali smo se z lokalnim kuharjem, ki pripravlja kruh iz domače pšenice z drožmi. Pri Eko krožku smo ustvarili plakate, šolski novinarji so naredili raziskavo o naših zdravih navadah. Res se je cela šola angažirala in pripravila osnovo za zdravo, dišečo in medeno stojnico. Tudi če sejma ne bo, so učencem ostale pozitivne izkušnje uporabe v šoli vzgojenih rastlin.

Učiteljica Violeta Husu

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost