Rdeči križ in prva pomoč na naši šoli

Smo v mesecu maju, pomladnem mesecu, prav tako pa v mesecu, ko obeležujemo Mednarodni dan Rdečega križa. Ta je bil v soboto, 8. maja, na obletnico rojstva Henrya Dunanta. To je bil švicarski poslovnež, ki se je na službeni poti znašel v bližini bitke pri Solferinu. Pretresen nad številom ranjenih žrtev na obeh straneh je poskušal pomagati. Kasneje je napisal knjigo Spomini na Solferino, ki je sprožila niz dogodkov, ki so vodili do organizacije Rdečega križa.

Prostovoljstvo, pomoč drugim in nudenje prve pomoči so del tega. Na naši šoli se temu pridružujemo v okviru krožka Prve pomoči in Rdečega križa. Smo v posebnem letu, ki ga je zaznamovala epidemija in s tem povezane številne omejitve, zato smo se morali odpovedati veliko dejavnostim, v katerih sicer z veseljem sodelujemo (dobrodelna akcija Drobtinica, pomoč pri krvodajalski akciji in akciji obdarovanja starostnikov, kovanec za otroke v stiski …).

Še vedno pa se trudimo in se v naših varnih »mehurčkih« učimo prve pomoči. Najprej smo poglobili svoje teoretično znanje, sedaj pa prehajamo na praktične veščine. Skupaj z učenci želimo, da bi lahko v primeru ogroženega življenja in zdravja znali pomagati sebi in svojim bližnjim, saj hitro ukrepanje rešuje življenja.

V tednu Rdečega križa, ki je pred nami (do 15. 5.), si želimo, da bi se lahko kmalu sodelovali v vseh akcijah in bili še bolj dejavni pri medsebojni pomoči.

učiteljica Darinka Gržina

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost