Kovček Kinobalon

V torek, 15. 2. 2022, nas je pri izbirnem predmetu  filmska vzgoja pričakal Kinobalonov  kovček. Ko smo ga odprli, smo v njem videli kar nekaj nenavadnih predmetov, ki so takoj vzbudili našo radovednost. V njem so bile različne priprave, povezane z nastankom gibljivih slik in filma.

Spoznali smo praksinoskop, to je optična igrača, ki je bila izumljena že leta 1877. Deluje tako, da zavrtiš disk v višini oči ter pozorno opazuješ sličice v zrcalu. Ko se igrača vrti, prikazuje konja, ki steče v galop. Druga priprava je bil tavmatrop, ki je ena bolj preprostih igrač. Uporabljamo ga tako, da sličico, ki je na palčki, opazujemo, medtem ko jo vrtimo z dlanmi. Ob tem vidimo, kako gre psiček v hišico ali pajek na mrežo. Ogledali smo si tudi slikofrc ter slikogib. Slikofrc je manjša knjižica – ko na hitro preletimo njene liste, se  risbe premikajo in vidimo animacijo. Slikogib je zelo podoben slikofrcu, le da je bolj preprost, saj  ga sestavljata samo dve risbi. Zgornji del lista navijemo na svinčnik, nato pa na hitro svinčnik premikamo levo in desno, ob tem se  sličici združita ter oživita. Nazadnje smo si ogledali še stare filmske trakove. Na njih se lepo vidi, da je animacija sestavljena iz več sličic.

Vsebina kovčka je bila nadvse zanimiva, zabavali smo se ob preizkušanju različnih priprav in si skušali predstavljati, kako sta se skozi stoletje in pol razvijala animacija in film.

Kot zanimivost naj povem še, da smo prva šola v Sloveniji, ki si je Kinobalonov  kovček izposodila in ogledala. Toplo ga priporočamo tudi ostalim šolam. Hvala Kinodvoru za to izkušnjo.

Več fotografij

Nena Ujčič, 8. b

Zbrali smo tudi mnenja učencev o Kinobalonovem kovčku:

V šoli pri filmski vzgoji smo dobili Kinobalonov kovček in ga odprli. V njem so bile stare stvari, s katerimi so hoteli pred več kot sto leti prikazati gibanje. Izgledale so kot igrače. V kovčku so bile tudi knjižice in slikogibi. Meni je bilo vse zelo zanimivo, najboljše pa so mi bile knjižice – slikofrci, ki si jih hitro listal in videl premikanje podob.

Leander  Rojc, 7. a

Kovček Kinobalon mi je bil všeč. Spoznala sem, kako so v starih časih ustvarjali filme. Knjižice slikofrc so mi bile najbolj zanimive in mislim, da so avtorji porabili veliko časa in vložili veliko truda, da jim jih je uspelo narediti. Zelo zanimiv in zabaven je bil tudi praksinoskiop.

Tajda Ličan, 8. a

Kovček Kinobalon se mi zdi zanimiv, poučen in zabaven. Mislim, da so tisti, ki so izdelali stvari, ki so njem, v to vložili veliko truda in to cenim. Zanimivo je, kako so včasih gledali filme, še posebej pa mi je zanimiv slikofrc, saj so to normalne slike, a ko jih frcaš, se premikajo. Pritegnil me je tudi praksinoskop – ko ga vrtiš, vidiš, kako se konj premika in lahko v svojem tempu premikaš konja.

Sara Zidar Pugelj, 7. b

Kinobalonov kovček je bil zelo zanimiv, zabaven in poučen. Še posebej mi je bil všeč praksinoskop in slikofrc. Če bi morala oceniti vsebino kovčka, bi ga ocenila z najboljšo oceno. Rada gledam filme, zato mi je bilo zelo všeč, da sem spoznala, kako so filme gledali v starih časih.

Tinkara Torjan, 7. b

Pogovor o predvajanju filmov v starih časih in o prvih animacijah je bil zelo zanimiv, saj si sploh ne predstavljamo, kako so se filmi do današnjega dne sploh snemali in razvijali. Predmeti in animacije v kovčku so bile nadvse zanimive.

Zarja Rojc, 7.a

Menim, da je Kinobalonov kovček kar zanimiv, saj ima kar nekaj igračk in pripomočkov, ki so jih v starih časih uporabljali kot film. Najbolj zanimiv mi je bil praksinoskop, ki je uprizarjal konja, ki galopira.

Nena Ujčič, 8. b

Kinobalonov kovček mi je bil všeč, saj sem nekatere stvari prvič videla. Najbolj všeč mi je bil slikofrc, ki je prikazoval neko zgodbo in v to je bilo vloženo veliko truda.

Rebeka Mirković, 8. b

V Kinobalonovem kovčku se skriva veliko zanimivih stvari. Najljubši mi je slikogib, zanimivi pa so tudi filmski trakovi. Poskušali smo jih projecirati na zid, vendar v šoli žal nimamo primerne naprave za ogled filmov.

Lina Volk, 8. b

Mentorica: Gabriela B. Blokar

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost