Učenje za življenje

Tekmovanje osnovnošolskih ekip v prvi pomoči

Na naši šoli je od začetka šolskega leta potekal krožek Prve pomoči in Rdečega križa, kjer so se učenci pod okriljem mentorjev Darinke Gržina in Mateja Grahorja ter strokovnih sodelavcev (Zmago Štrajn, Matej Celin in Peter Novak) seznanili s hitrimi in nenandnimi ukrepi, ki so potrebni na mestu nesreče ali pri nenadno obolelem človeku, ki potrebuje našo pomoč za preživetje v času, ko še ni prisotna zdravniška ekipa. Sodelovali so v postopkih oživljanja, uporabi AED, povezovanju ran … Svoje znanje so predstavili učencem 4. razreda na njihovem naravoslovnem dnevu.

Sodelovali so pri akciji Drobtinica in se seznanili z dejavnostmi in namenom delovanja Rdečega Križa.

Med vajami smo oblikovali ekipo 5 članov (Špela Čekada, Sara Počkaj, Lana Božič, Žana Svenšek, Marko Djak) in 2 zamenjav (Ema Grilj, Nina Valenčič), ki se je v soboto, 18. 3. 2017, na osnovni šoli Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici udeležila občinskega tekmovanja v znanju prve pomoči in rdečega križa. Tekmovanje je potekalo v dveh delih: teoretično in praktično. V praktičnem delu so se pomerili na treh deloviščih, kjer so na vsakem obravnavali dva poškodovanca. Najbolje so se izkazali znanje pri poškodovancu s poškodbo hrbtenice. S sodelovanjem vseh, tudi dveh imitatork (Anika Možina, Neja Godina), so se zelo dobro odrezali in dosegli tretje mesto na tekmovanju.

Medalj in priznanj so se pristno razveselili, hkrati pa s seboj odnesli dragoceno znanje, ki jim bo pomagalo v življenju in bo dragocena kocka v njihovem mozaiku življenja.

Zapisala: Darinka Gržina

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost