Kulturni dan v Ljubljani

V torek, 11.10., se je 3. triada z avtobusom odpravila v Ljubljano, in sicer v Cankarjev dom. V Gallusovi dvorani smo poslušali Simfonični orkester Slovenske filharmonije, ki je pripravil koncert Tolkala v orkestru, kaj bi orkester brez tolkal? Med drugim smo slišali skladbo, ki so jo igrali na pisalni stroj, v drugi pesmi pa so namesto trobil uporabili hupo kolesa.

Kasneje smo se šestošolci in sedmošolci odpravili na sprehod po centru Ljubljane. Obiskali smo tudi operno hišo. Ogledali smo si oder, prostore za druženje, parter in lože.

Več fotografij

Nika Buletinac, 7. b

Osmošolke pa so nekoliko drugačen dan doživele tako:

»TOLKALA V ORKESTRU« in obisk glasbene ustanove

V torek, 11. oktobra, smo se učenci predmetne stopnje odpravili v Ljubljano na koncert Tolkala v orkestru ali Kaj bi orkester brez tolkal. Presenetil in hkrati navdušil nas je filmski uvod – glasba, ki napove filme produkcije 20th Century Fox. Poslušali smo več skladb, v katerih so imela glavno vlogo tolkala. Poleg zanimivih glasbenih odlomkov nas je navdušilo tudi to, da je bil povezovalec zabaven, hkrati pa je znal igrati na tolkala. Tolkalci orkestra niso samo sedeli in igrali kot na običajnih koncertih, ampak je bilo na odru tudi veliko gibanja. Med razigrano predstavo smo spoznali kar nekaj inštrumentov. Nekaterih med njimi do sedaj nismo poznali, npr. turško drevo s kraguljčki, bič, glasbilo, ki oponaša nevihto, velika raglja. Tudi nekateri predmeti so dobili vlogo glasbila, kot npr. pisalni stroj, kolesarska hupa in lonček za kuhanje kave. Zvok simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije in tolkalcev STOP-a v veliki Gallusovi dvorani nas je očaral. Navdušeni in veseli smo zapustili dvorano in se razdelili. Učenci šestih in sedmih razredov so odšli na obisk v stavbo Opere in baleta, osmošolci in devetošolci pa smo se sprehodili mimo Univerze, Križank, NUK-a in stavbe Glasbene matice. Ogledali smo si deset kipov slovenskih skladateljev in se o njih pogovorili. Zaključek našega sprehoda je bil obisk Slovenske filharmonije, v kateri nam je ga. Andreja povedala več o zgodovini filharmonije. Videli smo slavno sliko slovenskih skladateljev, ki jo je naslikal Sašo Šantel. Na koncu ogleda smo imeli priložnost slišati delček vaje mešanega zbora poklicnih pevcev, ki deluje v okviru Slovenske filharmonije. Nato smo se odpravili proti domu. Učenci smo imeli zelo pozitivne odzive na kulturni dan.

                                                                                Zala Mavrič in Eva Pranjič, 8. a

http://www.glasbenamladina.si/tolkala-v-orkestru/

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost