Naša šola v reviji National Geographic

V novembrski reviji National Geographic je izšel članek, ki govori o projektu Varuhinje rek. Projekt povezuje prizadevanje za varovanje narave in človeških okolij z raznolikimi umetniškimi pristopi. Osrednji del projekta je skupinska fotografska razstava, ki jo zaznamujeta dva osrednja motiva: slovenske reke in njihove varuhinje. Projekt vodijo Alja Bulič, Sabell-Christina Fabian in Erik Valenčič. Razstavo, ki bo med letoma 2022 in 2024 potovala po vsej Sloveniji, bodo spremljale okrogle mize, delavnice za lokalne aktiviste in otroke ter umetniški dogodki. Otvoritev razstave v Il. Bistrici bo 6. januarja 2023 v Pavlovčevi galeriji.

V ta projekt je bila povabljena tudi naša šola z mentorico Damjano Benigar Kaluža. Ta je obudila mitološko zgodbo o belih ženah, ki so živele ob reki Reki in pripravila delavnico za udeleženke projekta in njihove mame. Na delavnici so si učenke izdelale obleke za fotografiranje, se naučile ples belih žena in se naučile osnovnih spretnosti kvačkanje. V spomladanskem času se je izvedel fotografski atelje ob reki Reki s fotografom Stojanom Spetičem.

Mentorica pa je na šoli ustanovila tudi dramsko skupino Varuhinje Reke, ki pripravlja dramsko predstavo Bele žene, ki jo bodo predstavile na otvoritvi razstave v Il. Bistrici. Pri tem projektu sodelujejo tudi Večgeneracijski center in LU Ilirska Bistrica ter JSKD Ilirska Bistrica.

Več fotografij

Damjana Benigar Kaluža

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost