Kulturni bazar 2023

Kulturni bazar je nacionalni medresorski projekt kulturno-umetnostne vzgoje, ki že več let poteka v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na njem se predstavljajo kulturni projekti ter programi za otroke in mlade ter organizirajo strokovna usposabljanja.

Knjižničarka Gabi B. Blokar in učiteljica Anja Hofman, kulturni koordinatorki, sva se udeležili različnih predavanj in delavnic. Uvodoma so zbrane nagovorili ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za šolstvo Darjo Felda, Vinko Logaj, direktor Zavoda za šolstvo in vodja Cankarjevega doma Uršula Cetinski.

Na prvem predavanju smo spoznali sistem SIMS in njegovo uporabo. SIMS je sinhroni interaktivni multi stream, je inovativen, tehnično enostaven ter prostorsko prilagodljiv format večkanalnega neposrednega spletnega prenosa.

Pri delavnici Zeleni Slon: s filmom za trajnostni razvoj smo si ogledali štiri animirane filme Zeleni slon, ki se ukvarjajo z okolijsko tematiko, nato smo v skupinah oblikovali cilje in dejavnosti za učence, ki jih ponujajo.

Varovanje okolje je bila tudi rdeča nit delavnice animiranega filma. Ustvarjalki animacij iz Kinodvora sta predstavili različne materiale in tehnike za ustvarjanje in urejanje animacij.

Na delavnici Izostrite svoje čute v organizaciji Centra za arhitekturo smo ljubljanske ulice doživeli v novi luči. Slovenska prestolnica ponuja izjemno raznovrstno arhitekturo, ki jo lahko učencem predstavimo preko različnih čutov.

Na bazarju so se predstavile različne kulturne ustanove, organizacije, društva. Navdušila naju je robotka Eva, ki se odziva in odgovarja sogovorniku. Zanjo so ustvarili program, ki pogovor oblikuje v strip. Robotka Eva iz Centra za robotiko Trbovlje bo našo šolo obiskala 18. maja.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost