Tolminska korita

V petek, 16. 6. 2023, smo se odpravili v Tolmin pogledat Tolminska korita. Šli smo ob 7.15. in se vrnili ob 17.30.  Tam smo videli veliko čudovitih stvari: spoznali Dugo babo, ki so ji morali otroci razčesati lase, če jih je ujela. Prevzela nas je modrozelena barva reke in pritokov. Kako se oblikuje takšna edinstvena barva, to skrivnost skriva reka Soča s pritoki. Znanstveniki le ugibajo: kamnine, okolje ali kar čarovnija.

Zasledovali smo njene pritoke, si roke umili v kristalno čisti vodi in si iz mrzlega izvira natočili pitno vodo.  Na koncu nas je presenetil termalni izvir.

Iz Dantejeve jame je pihala prijetna mrzla »klima«, zato smo posedeli pred njo. Dante naj bi tam našel inspiracijo za svojo Božansko komedijo, a le za pekel.

Imeli smo tudi zelo dobre vodiče, ki so nam vse jasno povedali in razložili. Ko smo prišli do Tolmina, so učiteljice ugotovile, da imamo še veliko časa do odhoda avtobusa, zato so nam pustile nekaj časa prosto. Ta čas smo izkoristili tako, da smo šli v trgovino in na sladoled. Vožnja je bila zelo razigrana, saj smo se igrali kviz in preverili, če smo se kaj novega naučili.

Hvala Parku Škocjanske jame za pustolovski izlet.

Več fotografij

Ela Primc in Tisa Marija Boštjančič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost