Varuhinje rek – Bele žene – NOVO

TV Galeja je vsa dogajanja v povezavi s projektom Varuhinje rek in predstavo Bele žene video dokumentirala.

Delavnica za starše (mame) in Bele žene je potekala v Domu na Vidmu aprila 2022.

Predstava Bele žene je bila premierno uprizorjena v Domu na Vidmu 6. januar 2023, hkrati je bila odprta razstava Varuhinje rek.

O projektu pa so posneli tudi intervju:

»Zavedajmo se, da brez vode ni življenja, zato moramo zanjo toliko bolj skrbeti, kajti od nje je odvisen naš obstoj in obstoj vseh, ki bodo živeli za nami.«

Avtorstvo in režija: Damjana Benigar Kaluža, prof. raz. pouka


Nastopajo učenke in učenci OŠ Antona Žnideršiča Il. Bistrica: Karin Abram Cesar, Katjuša Rojc, Nina Božič,  Anže Muha, Nace Grahor, Hana Barak, Zarja Rojc, Lana Počkaj, Neža Primc, Ela Primc, Teja Logar, Lana Polh, Sara Kurent in Majda Malkanović.

Vsebina: Davno nekoč se je ob strugi reke Reke razprostirala čarobna dežela. Ustvarila jo je mati Narava in ji dala čudovito ime Dežela belih žená.  Bele žene so bile vodne vile, ki so živele v deželi ob reki. Skrbele so za reko in čisto okolje in da vode v njeni strugi nikoli ni zmanjkalo. Bile so prijazne in rade so pomagale ljudem. Čarobnost ob strugi reke Reke pa ni trajala večno, kajti v dolino se je začelo naseljevati vedno več ljudi …

Z uporabo barvitih likov in mitološke zgodbe se predstava osredotoča na temo okolja, trajnosti in družbene odgovornosti ter omogoča, da tudi mladi kritično razmišljajo o svetu okoli sebe.

Otroška predstava Bele žene je nastala v okviru slovenskega projekta Varuhinje rek, v sodelovanju z JSK Il. Bistrica in strokovnim svetovanjem Gregorja Geča, Večgeneracijskega centra Ljudske univerze Il. Bistrica in Občine Il. Bistrica.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost