Zvoki s severa

Včeraj so imeli mlajši šolarji naše občine priložnost doživeti enkratno in čudovito glasbeno izkušnjo. Prisluhnili so glasbeni pravljici Zvoki s severa.

Avtorica pravljice Ulla Pilz, ki jo je poslovenila Tjaša Klanac, predstavi življenje finskega skladatelja Jeana Sibeliusa. V tej glasbeni predstavi so mlajši učenci spoznali in doživeli violino kot lirično glasbilo, ki je spremljala pripoved o skladatelju. Večina krajših glasbenih odlomkov je bilo iz Sibeliusovega violinskega koncerta, enega najlepših iz tovrstne literature.

Dobro zamišljena predstava, v kateri se dopolnjujejo glasba, slika in pripoved, je bila zrežirana in izvedena s samimi domačimi in kar je izredno pohvalno ter navdušujoče, mladimi izvajalci oz. umetniki.

Violinistka Tjaša Klanac je poskrbela za scenarij in režijo ter zelo suveren glasbeni del, ob spremljavi in podpori pianistke Lare Gorše. Blaž Frank je igrivo in izvirno poskrbel za oživitev skladateljevega lika. Vse skupaj pa je interpretativno doživeto povezovala Polona Zadnik.

Učenci prve triade so predstavi pozorno sledili in v njej sodelovali, ko so bili povabljeni, na koncu pa z navdušenim aplavzom tudi nagradili. 

Prav gotovo si vsi (otroci, starši in pedagoški delavci) v Ilirski Bistrici želimo še podobnih prireditev in izkušenj, zato na tem mestu velja tudi povabilo ostalim mladim ustvarjalcem iz domačega kraja, da vstopijo, širijo in bogatijo naš kulturni prostor.

Učiteljica Maja J. Slosar

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost