Zlata kuhalnica je naša

Dobra jed sama vabi. Na mladost nas prav gotovo spominja enolončnica naših babic, poleg pa je morda pripravila palačinke.

V letošnjem letu sta bili to tudi jedi, ki so jih morale pripraviti ekipe, ki so se udeležile 14. tekmovanja za Zlato kuhalnico v Izoli, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Šestčlanska ekipa kuharjev strokovnjakov je ocenjeval pripravo na delo – mise en place, potek same priprave jedi in njeno predstavitev na razstavni mizi.

Učenke 7. b Anja Rutar, Neža Derenčin in Zala Prosen so se pri pripravi  potrudile, da so bili prav vsi koščki enako narezani, pravilno prepraženi. Zelenjavo so kuhljale počasi in jo dodajale postopoma glede na njeno čvrstost. Odišavile so jo z dišavnicami, ki smo jih skoraj že pozabili: domači šetraj, drobnjak, majaron in peteršilj. Zgostile so jo z domačim vlivanci, ki so bili posebej okusni zaradi domačih jajc. Domača zelenjava, začimbe in pirina moka so bile podlaga za okusno in zdravo bio enolončnico. Mineštro smo pripravili na modernejši način, po navodilih kuharja Dejana Čandeka smo enolončnico oplemenitili s peno iz jogurta in kisle smetane ter s hrustljavo ocvrto zeleno.

Palačinke so morale biti pirine, zato smo za mehkejšo teksturo dodali olivno olje. Napolnili smo jih s skuto, ki smo ji dodali sadež primeren letnemu času – hruško. Skuhana v vodi odišavljeni s cimetovo skorjo in limono je bila dodatna  nota, ki je pripomogla k zmagi. Za hrustljavost pa smo po nasvetu kuharja ocvrle kuhano piro in z njo dekorirale krožnik.

Kako se pravilno zmeša napitek v šejkerju, nam je demonstriral Stojan Križman, Tina Šabič pa je to brezhibno izvedla na tekmovanju in pripravila čaj iz šipka z listi vrtnice burbonke.

Šest ocenjevalcev – kuharskih strokovnjakov in učiteljev iz gostinske šole se je enoglasno strinjalo, da je naša enolončnica najokusnejša ter štirim dekletom dodelilo zlato priznanje. 

Učiteljica Vera Frank

Tako pa so tekmovanje doživljale mlade kuharice:

Sedmošolke smo se v minulem mesecu aktivno pripravljale na kuharsko tekmovanje. Naša naloga je bila, da v 50 minutah skuhamo mineštro, spečemo pirino palačinko in pripravimo čaj z navdihom vrtnic. V četrtek, 12. oktobra, zjutraj smo se odpravile na kuharsko tekmovanje v Izoli. Prišle smo ob 8.30 in tekmovanje je začelo ob 10.00. Čez eno uro končale smo končale kuhati in postavile krožnike na mizo. Nekaj časa kasneje so prišli sodniki in si ogledali jedi, kmalu so tudi povedali, katere šole so dobile srebrno priznanje in katere zlato. Razveselile smo se, ko smo prejele zlato kuhalnico.

Več fotografij

Tina Šabić, Anja Rutar, Zala Prosen in Neža Derenčin, 7. b

Več o tekmovanju pa si lahko preberete tukaj.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost