Obeležitev dneva duševnega zdravja in zaključek akcije »TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE«

Vlada Republike Slovenije je leto 2023 razglasila za slovensko leto duševnega zdravjaDuševno zdravje je pomemben del našega zdravja, zato smo na naši šoli 10. oktobra Svetovnemu dnevu duševnega zdravja posvetili posebno pozornost.

V času od 25. septembra do 6. oktobra smo na šoli gostili TOM nahrbtnik. Cilj delavnic je bil predstavitev delovanja svetovalnega telefona TOM telefon in posredno pomembnosti pogovora za dobro duševno zdravje. Učenci od 4. do 9. razreda so si pri razrednih urah ogledali nagovor predsednika TOM telefona gospoda Alberta Mrgoleta in gradivo, kjer so se seznanili s pomembno vlogo TOM telefona. Na TOM telefon se lahko obrnejo učenci preko telefonskega pogovora, preko e-maila ali pa obiščejo spletno klepetalnico. Učenci so na razrednih urah lahko pustili anonimno sporočilo v škatlici ali ustvarjali v skupni zvezek, kjer so lahko s sliko in besedo sporočili, da »pogovor je odgovor«. Kar pomeni, da moramo težave, v kolikor jih imamo, deliti z nekom (naj bo to sošolec, učitelj,  šolska svetovalna delavka ali svetovalni delavec na TOM telefonu), da nam je lažje, se razbremenimo, umirimo in dobimo občutek, da v stiski nismo sami.

Pred pisarno svetovalne službe smo pripravili razstavo izdelkov, ki so jih učenci pripravili na razrednih urah v okviru akcije nahrbtnik Tom telefona »Tom potuje, otroke obiskuje«.
S pogovorom problem pogosto postane manjši, bolj obvladljiv, stvari, ki so se prej mogoče zdele nerešljive, postanejo rešljive. Veliko hitreje in lažje najdemo rešitev, bolj jasno vidimo, kaj bi bilo dobro narediti in kako lahko v težki situaciji poskrbimo zase.

Brezplačna telefonska številka TOM (116 111) je dosegljiva vsak dan med 12. in 20. uro, tudi ob nedeljah in praznikih. Kadarkoli jim lahko pišete na elektronski naslov tom@zpms.si ali svojo težavo s svetovalnim delavcem delite v spletni klepetalnici na povezavi www.e-tom.si. Svetovanje je zaupno, anonimno in brezplačno.

Duševno zdravje otrok in mladih pa je tudi tema otroškega parlamenta, tako da bomo to pomembno tematiko nadalje razdelali v okviru otroškega parlamenta.

Več fotografij

                                                                     Tanja Jenko Bratovič, mentorica otroškega parlamenta

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost