Ogled kratkih filmov o duševnem zdravju V moji koži: prikrito življenje razreda

V ponedeljek, 20. 11. 2023, smo se nadarjeni in radovedni učenci od 6. do 9. razreda v okviru otroškega parlamenta odpravili v Ljubljano. Pridružili so se nam tudi učenci iz osnovne šole iz Cerknice. Čakala nas je dolga vožnja do Ljubljane – Kinodvor.

Ker je tema šolskega parlamenta duševno zdravje, smo si ogledali program kratkih filmov V moji koži: prikrito življenje razreda. Naslovi filmov so bili: Za vogalom, Srce na pravem mestu, Titan, Kožuh, Zgodba o nasilništvu. Ob zgodbah otrok smo spoznali, kako se otroci in mladostniki znajdejo v težkih situacijah, se srečujejo s stiskami in tesnobo, doživljajo nasilje in se z njim soočajo, si prizadevajo za pravično zaščito prijatelja, so storilci ali žrtve spletnega nadlegovanja, stopajo v odnose s prvo simpatijo in sledijo želji pripadati izbrani vrstniški skupini. Po vsakem ogledu filma je sledil pogovor o videnem.

Po končanem ogledu filmov smo se sprehodili do centra Ljubljane, kjer smo opazovali okrašeno Ljubljano, poslušali ulične glasbenike ter imeli prosti čas za kosilo. Po končanem dnevu smo se z avtobusom odpeljali proti Cerknici, saj smo tam odložili učence iz cerkniške šole in se polni vtisov  odpravili proti Ilirski Bistrici.

                                                                       Sven Poles

                                                                       Tanja Jenko Bratovič

Svoje vtise so strnile nekatere učenke:


Ekskurzija je bila zelo prijetna. Všeč so mi bili poglobljeni pogovori po ogledanih filmih. Zdi se mi, da so zelo premišljeno izbrali filme, saj so zajeli zelo obsežno predstavitev duševnih motenj. Ker so bili z nami tudi učenci iz cerkniške osnovne šole, smo med pogovorom slišali veliko različnih mnenj o filmih, duševnih stiskah in kaj vpliva na naša dejanja. (Neža P.)

Filmi so bili zelo poučni in zanimivi. Spoznali smo različna počutja otrok in se poskusili v njih preleviti. Všeč mi je bilo, da smo lahko povedali tudi svoja mnenja in razmišljanja. Najbolj mi je bil všeč Titan, saj je prikazoval, kako se najstniki poskušamo vključiti v neko družbo in to naredimo na vsak način. Pa tudi, če s tem poškodujemo samega sebe. Pri tem filmu  mi je bilo tudi všeč, da je na koncu glavna oseba spoznala, da to ni vredno in s tem obvaroval sebe pred nadaljnjimi poškodbami. (Zala M.)

Filmi so mi bili všeč. Najbolj mi je bil všeč film Srce na pravem mestu, saj se mi je zdelo, da je najboljše uprizoril, kako se najstniki obnašamo. Všeč mi je bilo, da smo se po vsakem filmčku pogovorili in podali naša mnenja. Všeč mi je bilo tudi, ko smo imeli prosti čas. (Maša Š.)

Filmi so mi bili zelo všeč, ker so izražali čustva najstnikov in jih tudi mi kdaj občutimo kot najstniki. Najbolj mi je bil všeč film Srce na pravem mestu, ker se mi zdi, da so v tem filmu poudarili čustva najstnikov, ko so zaljubljeni in to, kako se drugi na to odzovejo. (Zarja R.)

Več fotografij

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost