Zlato in srebrno Cankarjevo priznanje na tekmovanju iz slovenščine

Na državnem tekmovanju za Cankarjevo priznanje sta se naši učenki pomerili v razumevanju književnosti in pisanju eseja z najboljšimi vrstniki iz cele Slovenije. Obe sta se odlično odrezali!

Zoya Brne je osvojila zlato Cankarjevo priznanje in bila z 12. mestom na državni ravni najboljša v Primorski regiji, Zarja Rojc pa je v kategoriji devetošolcev prejela srebrno priznanje.

V letošnjem šolskem letu so osmošolci in devetošolci odkrivali lepote branja in poglabljanja v literaturo z romanom Irene Androjne Modri otok. Gre za kompleksen mladinski roman, ki skozi pustolovščine in fantastiko govori o odraščanju književnih oseb, o odločitvah in odgovornosti.

Naslov letošnjega tekmovanja je bil Nevidni svetovi, s katerim so želeli, kot pravi predsednik tekmovalne komisije dr. Igor Saksida: » … opozarjati naše mlade sogovornice in sogovornike na to, da je branje književnosti iskanje skritega, nevidnega, celo skrivnostnega. Je pot v domišljijo, k sebi, k svojim občutkom, vprašanjem, dvomom in strahovom, je iskanje lepote in spraševanje, kako se ta izraža s posebnimi jezikovno-slogovnimi ali likovno-besednimi sredstvi.«

Na potovanje v nevidne svetove se je podalo deset učenk 8. in 9. razreda. Že na šolskem tekmovanju so dekleta pokazala veliko znanja, najbolj pa so se izkazale Zoya Brne, Zarja Rojc, Maša Šestan in Zala Mavrič, ki so dobile priznanje za sodelovanje.

Zoya Brne in Zarja Rojc sta se po šolskem tekmovanju uvrstili na regijsko, kjer sta prejeli bronasto Cankarjevo priznanje in z visokim številom točk dosegli uvrstitev na državno tekmovanje, kjer sta prejeli zlato in srebrno Cankarjevo priznanje.

Obema učenkama iskreno čestitamo in jima želimo še veliko veselja s popotovanji v nevidne svetove literature.

Gabriela B. Blokar, mentorica Cankarjevega tekmovanja

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost