Zero Waste Bodi del igre – Skrbimo za planet

Na naši šoli je v četrtek, 11. 4., potekalo srečanje projekta Bodi del igre – Skrbimo za planet. Projekt poteka v okviru Plazma Športnih iger mladih Slovenija, udeležile pa so se ga tudi druge osnovne šole iz občine: Osnovna šola Dragotina Ketteja, OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad, Osnovna šola Podgora Kuteževo, Osnovna šola Rudija Mahniča Brkinca. Na dogodku je sodelovalo več kot 250 učencev. Mlade so nagovorili Tadej Bricelj kot moderator dogodka, v. d. ravnateljice Nataša Olenik in direktor Plazma športnih iger mladih Boris Mikuž.  Poudarili so pomen trajnostnega razmišljanja in delovanja za prihodnje generacije. Osrednje teme so bile ločevanje odpadkov, skrb za okolje ter pomen športa v izobraževanju.

Kot je povedala ga. Olenik, je naša šola že vrsto let v programu Ekošole, ki vzgaja otroka in mladostnika, da skrb za okolje in naravo postane del življenja. Veseli smo bili, da so se igre odvijale prav na naši šoli. Poudarek je na ločevanja odpadkov, povezano s športom in s tem povezane aktivnosti za boljši jutri.

ŠIM Poligon je pritegnil številne ekipe mladih učencev iz OŠ Antona Žnideršiča in OŠ Dragotina Ketteja. Zmagovalne ekipe: 1.B OŠ Antona Žnideršiča, 2.A 2 ekipa OŠ Antona Žnideršiča, ekipa Močni OŠ Dragotina Ketteja, ekipa Drzni OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad, ki so sestavljene iz para punc in para fantov so dokazale svoje spretnosti in znanje o primernemu ločevanju skozi športno aktivnost

Bodi del igre – Skrbimo za planet, ki poteka v okviru Športnih iger mladihni zgolj športni dogodek, ampak platforma, ki mlade uči o okoljskih vprašanjih in spodbuja k trajnostnemu razvoju. Ta dogodek označuje začetek novega poglavja v promociji trajnostnih vrednot med mladimi v Sloveniji in obljublja, da bo imel dolgotrajen vpliv na njihovo prihodnost.

Več so lahko preberete na naslednji povezavi.

O projektu

Projekt »Zero Waste« skozi igro in šport na edinstven in kreativen način vzgaja otroke in mladostnike o pomenu trajnostnih praks pri varovanju našega okolja. Sestavljen je iz interaktivnega izobraževanja in športnega tekmovanja na izobraževalnem poligonu. Učenci se najprej spoznajo z različnimi temami: zrak in voda (vrste in viri onesnaževanj, načini in zaščita pred onesnaževanjem), planet Zemlja, biotska raznovrstnost in podnebne spremembe ter odpadki (recikliranje, razumevanje pomena ravnanja z odpadki, uporaba nenevarnih odpadkov pri proizvodnji novega predmeta). Sledi poučni kviz, ki spodbuja mlade k logičnemu sklepanju pri iskanju vzrokov in rešitev za probleme trajnostnega razvoja. Učenci se v ekipah nato pomerijo tudi v zelenem ŠIM poligonu, ki je sestavljen iz motoričnih nalog povezanih z recikliranjem odpadkov.

Cilj projekta je razvijanje odgovornega odnosa do okolja in pripravljenosti za ohranjanje narave. Upoštevanje dejstva, da je človek del narave, da jo potrebuje za preživetje in jo uporablja za zadovoljevanje svojih potreb po gibanju in igri.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost