Mala vrla viteza

V soboto, 21. 10. 2023, smo se z učenci neobveznega izbirnega predmeta Umetnost odpravili v Lutkovno gledališče Ljubljana. Tam smo si ogledali dramsko predstavo režiserke Ivane Djilas Mala vrla viteza.

Zgodba govori o dveh vitezih, ki sta ostala v gradu, saj so vsi ostali odšli na viteški turnir. Prav onadva morata na kraljevi ukaz najti izginulo princesko in jo do večera pripeljati domov. Kralju ne moreta odreči želje, čeprav bi vitez Roženkravt veliko raje v miru občudoval svoje nove škorenjce z leopardjim vzorcem in čeprav je vitez Netresk nesrečen, ker se kar naprej zaletava, spotika in pada. Princesko je zelo verjetno že spet hopsnil zmaj. Odpravita se na drzno pot do zmajevega brloga, kjer najdeta princesko, ki pa noče domov …

Predstava, ki je nastala po pripovedi norveškega pisatelja Bjørna F. Rørvika, spodbuja k iskanju alternativnih rešitev, ki so dobre za vse vpletene. Prikaže, da marsikaj ni tako, kot si mislimo, zato je bolje opustiti predsodke. Na glavo obrača vse, kar gledalec pričakuje od vitezov, kraljev, princesk in zmajev.

Bilo nam je zanimivo, smešno, krasno in imenitno!

Učenci NIP Umetnost in učiteljica Mojca P. Batista

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost