EKIPA PRVE POMOČI NA DRŽAVNEM PRVENSTVU

Prva pomoč je sklop veščin in znanj, ki rešujejo življenja, v trenutku, ko človek to najbolj potrebuje. Zaradi dolgoročnih koristi učenja nudenja prve pomoči ob nezgodah in nujnih stanjih se učenci z njimi seznanjajo in nekateri že dobro učijo ter preizkušajo v osnovni šoli v okviru krožka Prve pomoči in Rdečega križa. Poleg znanj s področja zdravstva pridobivajo tudi veščine sodelovanja, komunikacije vključevanja, nepristranskosti.

Največji poudarek pa je prav na učenju veščin prve pomoči, od temeljnih postopkov oživljanja, nenadnih obolenj (npr.: astma, epileptični napadi …), imobilizacij in oskrbe krvavitev … Na vajah se s pomočjo strokovnih delavcev pripravljajo na različne scenarije in oskrbe, s katerimi se bodo morali spopasti na tekmovanju ali pa v vsakdanjem življenju. Svoje znanje nato preizkusijo na tekmovanju, najprej na občinskem nivoju, nato še na regijskem in najboljši še na državnem.

Letos se je ekipa naše šole, osnovne šole Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica, po uspehu na regijskem tekmovanju v Logatcu uvrstila na državno tekmovanje. V soboto, 11. 5., nas je pot vodila v Slovenske Konjice. Tam se je tekmovanja udeležilo 13 ekip iz celotne Slovenije. Učenke so se po teoretičnem delu preizkusile še na 5 prizoriščih nesreč. Na vsakem so oskrbele tri poškodovance. Najbolj so se izkazale pri temeljnih postopkih oživljanja, pri katerih so dobile pohvalo ocenjevalca. Tekmovanje smo uspešno zaključili in si pridobili veliko novih izkušenj.

Ob tej priložnosti bi čestitali zmagovalni ekipi iz Vavte vasi ter se zahvalili Rdečemu križu Ilirska Bistrica ter vsem strokovnim sodelavcem, ostalim učencem, ki so sodelovali v krožku, in šoli za podporo pri pripravah.

Več fotografij

Darinka Gržina, mentorica

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost